Šport
125 ogledov

Državni rekord Šutejeve, poškodba Janežiča

Tina Šutej rekordno. Reuters Tina Šutej v Franciji rekordno.
Tina Šutej je v francoskem Roueno izboljšala svoj državni rekord v skoku s palico, ta sedaj znaša 4,80 metra. Na balkanskem prvenstvu v Istanbulu se je v štafetnem teku poškodoval Luka Janežič.

Letos je Šutejeva konec februarja že preskočila 4,75 metra, prav tako v Franciji (Clermont-Ferrand), tokrat pa je svoj dvoranski rezultat popravila za 5 centimetrov in s tem postavila tudi nov absolutni državni rekord. Ta je prej znašal 4,76 metra, na prostem ga je Tina Šutej preskočila 11. septembra v Ljubljani.

Višina 4,80 metra v 3. poskusu je slovenski skakalki s palico v Franciji prinesla tudi zlato medaljo, druga je bila švicarka Angela Moser s 4,66 metra. Ta je lansko leto osvojila zlato na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torunu (4,75 metra) in premagala srebrno Tino Šutej (4,70 metra).

6 odličij in 3 državni rekordi z balkanskega prvenstva

Slovenska reprezentanca je za vikend tekmovala v Istanbulu na balkanskem prvenstvu in se vrnila s 3 naslovi balkanskih prvakov ter 3 državnimi rekordi. Za prvo zmago je poskrbela Anita Horvat v teku na 400 metrov. Medalja je imela sicer malce grenak priokus, saj je s časom 52,98 le za 8 stotink zgrešila normo za nastop na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu. Še eno možnost za izpolnitev bo imela v ponedeljek na atletskem mitingu prav tako v Beogradu.

Drugo zlato odličje je Horvatova iz Istanbula prinesla s štafetnega teka 4 x 400 metrov. V zasedbi Agata Zupin, Jerneja Smonkar, Veronika Sadek in Anita Horvat je štafeta odtekla tudi nov državni rekord (3:37,84), morda bo ženska štafeta nastopila tudi na prihajajočem svetovnem prvenstvu. Več bo znano v torek.

Prav tako zlat je bil mladi Vid Botolin, ki je v teku na 3000 metrov slavil z rezultatom 7:57,98 in s tem postavil nov mlajšečlanski državni rekord. Približal se je tudi članskemu državnemu rekordu (7:55,97). Matija Rizmal je v isti disciplini osvojil 8. mesto z 8:16,21. Neja Filipič je osvojila srebrno medaljo v troskoku (13,76 metra), Robert Rener je v skoku ob palici preskočil odličnih 5,45 metra in bil tretji.

V skoku v višino je Lia Apostolovski z 1,88 metra izenačila osebni dvoranski rekord in končala na četrtem mestu, Lara Omerzu je bila z 1,83 metra šesta. V isti disciplini je Sandro Jeršin Tomassini preskočil 2,10 metra in se uvrstil na 5. mesto. Jan Luxa je bil peti v troskoku s 15,63 m, Petja Klojčnik pa na 800 metrov (2:08,91). Na tej razdalji je bila Hana Grobovšek osma (2:12,59).

Padec v cilj in poškodba Janežiča

Odlične nastope slovenskih atletov na balkanskem prvenstvu v Istanbulu je ob koncu tekmovanja nekoliko zasenčila poškodba državnega rekorderja na 400 metrov Luke Janežiča.

Ta je sprva tekel v teku na 400 metrov in s časom 47,26 osvojil 5. mesto. V štafetnem teku, v katerem so tekli še Rok Ferlan, Lovro Mesec Košir in Gregor Grahovac, je tekel kot zadnji in se po borbi z romunskih atletom za prvo mesto nekaj metrov pred ciljem opotekel in padel v cilj. Slovenija je tako osvojila 2. mesto in odtekla nov državni rekord (3:10,47), Janežič pa se je močno poškodoval. Zaradi poškodbe tetive so ga odpeljali v bolnišnico, po besedah vodje ekipe Boštjana Fridriha ga v ponedeljek čaka operacija v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.