Šport
1 ogledov

Božič državni prvak

bozic_francija_afp_main Žurnal24 main
Borut Božič (Collstrop) je novi državni prvak v cestnem kolesarstvu. Idrijčan, sicer specialist za sprinte, je imel na težki progi presenetljivo več moči od vseh favoritov.
Borut Božič je tako je na cilj prišel po samostojni vožnji, s prepričljivo vožnjo je premagal dva kolesarja Perutnine Ptuja, Mateja Stareta in Gregorja Gazvodo . S svojim prvim državnim naslovom si je po besedah reprezentančnega selektorja zagotovil tudi olimpijski nastop v Pekingu , v olimpijskem moštvu pa bodo še že prej planirani Tadej Valjavec , Jure Golčer in Simon Špilak . Naslov v kategoriji do 23 let je osvojil Gašper Švab (Sava Kranj).
 

DP v kolesarstvu

1. B. Božič (Collstrop) 5:08:35
2. M. Stare (P. Ptuj) + 1:36
3. G. Gazvoda (P. Ptuj)

4. G. Švab (S. Kranj) isti čas
5. G. Bole (A. Mobil) 5:08

S svojim prvim državnim naslovom si je po besedah reprezentančnega selektorja Martina Hvastije zagotovil tudi olimpijski nastop v Pekingu. Letošnje državno prvenstvo je bilo gotovo najmočnejše v zgodovini, saj so se na startu zbrali vsi najboljši tekmovalci. Razlog za to je bil ukaz selektorja Hvastije, da se morajo vsi olimpijci pojaviti v Mirni Peči in zahtevno, razgibano preizkušnjo opraviti vsaj zaradi dobrega treninga. Valjavec, Golčer in Špilak so sicer že vedeli, da imajo vizum za Peking, medtem ko je bilo četrto mesto rezervirano za državnega prvaka, kar je dajalo čar prvenstvu. "Dolgo časa nisem niti vedel, ali bom na prvenstvu nastopil, celo bližje sem bil odpovedi. Proge namreč nisem poznal, pogovori s tistimi, ki so jo, pa so kazali na to, da je še težja kot lanska. Toda selektor me je vendarle prepričal, da sem se pojavil na startu. Zmage seveda nisem pričakoval, a izkoristil sem dobro počutje. Ko sem videl, da se mi ponuja priložnost, sem pospešil in veseli me, da sem si izboril vozovnico za Peking," je bil zadovoljen Božič.

Jani Brajkovič bo lahko Peking poleti obiskal le kot turist ali navijač. © Getty Images

 
Taktično napako je v boju za olimpijske igre najbrž naredil Jani Brajkovič . Ves čas se je namreč držal na papirju prvega favorita Tadeja Valjavca, od katerega se je pričakoval tretji naslov (doslej je edini z dvema), toda Besničan je bil tokrat rezerviran, kot da bi bil z mislimi že na Touru . Toda na koncu je ostal brez mesta v reprezentanci tako kot tudi Gorazd Štangelj , ki je bil prav tako v mislih Hvastije, a ni bil poleg v odločilnem trenutku dirke (napadu Božiča in Golčerja), tako da z olimpijskim nastopom ni bil nič. Nasprotno od napovedi so dirko vendarle odločile taktične različice, brez pomoči se ni dalo. Božič, ki je sicer zadnjih 60 kilometrov prevozil sam, jo je našel v Golčerju in tudi drugih kolesarjih nekdanjega moštva Perutnine Ptuja, drugi prave pomoči niso imeli. Napako je storil tudi Gregor Bole, adut Adrie Mobila, ki je v zadnjih krogih demonstriral surovo moč, toda bilo je prepozno, ubežnikov, med katerimi sta bila najdalj v begu Gašper Švab in Luka Rakoša (Perutnina Ptuj), ni mogel več ujeti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.