Šport
133 ogledov

Američani jezni ob omembi konca suspenza za Ruse

Travis Tygart EPA
Pri ameriški protidopinški agenciji so nezadovoljni.

Sporočilo svetovne organizacije za boj proti dopingu (Wada), da je pripravljen teren za odpravo suspenza ruske protidopinške agencije (Rusada), je razjezila direktorja ameriške agencije za boj proti dopingu. Šef Usade Travis Tygart zahteva jasne dokaze o tem, da so Rusi čisti.

"Iskreno povedano, to smrdi do neba. Wada mora takoj prenehati z manipulacijami in predstaviti priporočila odbora za skladnost in vse podatke, ki jih je prejela od Rusije, s katerimi se dokazuje skladnost," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Tygart. Šef Usade se je tako odzival na petkovo sporočilo Wade, da je njena komisija za pritožbe ugotovila, da ni več podlage za suspenz ruske agencije.

Na podlagi tega bi lahko nadzorni odbor protidopinške agencije na zasedanju 20. septembra spet dovolil njeno delovanje. Pred tem bodo morali v Rusiji do konca izpolniti še dve zahtevi Wade, ki sta doslej ostali neizpolnjeni.

Agencija s sedežem v Moskvi je zaupanje Wade izgubila septembra 2015, ko so na dan začeli prihajati stari dopinški grehi, povezani predvsem z olimpijskimi igrami v Sočiju. Wada je prepovedala delovanje Rusadi, pozneje pa je ta ukrep za sabo potegnil tudi nastop ruskih športnikov pod nevtralno olimpijsko zastavo na letošnjih igrah v Pyeongchangu.

Wada je sporočila, da je ruska stran že izpolnila večino pogojev krovne zveze; med drugim so dovolili dostop do vzorcev in dokumentov v moskovskih protidopinških laboratorijih.

A s tem pojasnilom ni zadovoljen Tygart. Kot pravi, bi v tem primeru morali biti znani rezultati v več sto sumljivih ruskih primerih, ki jih je Rusada v preteklosti skrivala. "Če pa to ne drži, je bila celotna zgodba dogovorjena od začetka," pravi šef Usade, ki ocenjuje, da bi takšna odločitev "škodovala milijonom športnikom, ki ne goljufajo, po celem svetu".

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.