Šport
67 ogledov

Alberto Tomba: Zadnji smučarski estradnik

Alberto Tomba, ko je bil še aktiven športnik Žurnal24 main
V Ljubljano je prispel možakar, ki se je z belih strmin prebil na platnice največjih svetovnih športnih časnikov. Alberto Tomba, italijanski smučarski kralj in razlog, zakaj se je v Italiji nedeljsko poležavanje skrajšalo za nekaj uric.
 

Pet zmag v Sloveniji

Alberto Tomba je pet od svojih petdesetih zmag dosegel tudi v Kranjski Gori. Prvič se je na najvišjo zmagovalno stopničko povzpel leta 1987, najboljši pa je bil še v letih 1990, 1992 in nazadnje leta 1995, ko je zmagal tako v slalomski kot veleslalomski preizkušnji.

Alberto Tomba je za smučarski šport to, kar je Michael Jordan za košarko, Wayne Gretzky za hokej in David Beckham za nogomet. Zvezdnik in estradnik brez primere. Leta 1966 rojeni Italijan je prvi smučar, ki je postal ljubljenec italijanskih tabloidov in italijanskih deklet. Blišč, ki je vedno sijal okoli najbolj priljubljenega smučarja vseh časov, je nemalokrat kar zasenčil njegovo sicer fantastično kariero.

Trikratni olimpijski zmagovalec, dvakratni svetovni prvak in zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala leta 1995 je eden izmed največjih smučarjev vseh časov, na svoj račun pa je vpisal kar 50 zmag, s čimer je pred njim na večni lestvici le legendarni Šved Ingemar Stenmark . Alberto Tomba se je rodil v premožni družini, tako da hudih bojev z eksistenco pri njem nikoli ni bilo. Čeprav se mu za uspeh ni bilo treba tako truditi kot njegovim vrstnikom, je Tomba že v rani mladosti pokazal, da je narejen iz posebnega (bolonjskega?) testa.

Na tekmah svetovnega pokala je debitiral leta 1985, svet pa je prvič osupnil eno leto pozneje, ko je s startno številko 62 zasedel 6. mesto. Čez eno leto je v domači Alti Badii že stal na stopničkah, meteorski vzpon pa se je nadaljeval še isto leto, ko je v švicarski Crans Montani v slalomu prejel bronasto kolajno. Leta za tem so seveda zgodovina. Tomba je imel v sebi naravnost živalsko odpornost, zaradi katere se je bil zmožen pobrati tudi v trenutkih, ko bi marsikateri slalomist ali veleslalomist palice preprosto zalučal v sneg.


Alberto Tomba v Ljubljani © Jure Tomc

 

Tomba se je v nasprotju s svojimi ledeno hladnimi avstrijskimi kolegi znal priljubiti tudi sedmi sili. O njegovi ljubezenski zvezi z manekenko Martino Colombari je govorila vsa Italija, a kaj, ko ga je lepotica zapustila in skočila v objem italijanskemu nogometašu Alessandru Costacurti . Danes je brez spremljevalke. "Jure mi je že predstavil lepa dekleta za teh nekaj dni (smeh). Težko je najti tisto pravo dekle," je na predstavitvi v trgovini File v Ljubljani povedal Tomba.

 
 

Res je, da bi ljudje radi videli Tombo na snegu, na smučiščih, vendar pa je to preteklost. Danes rad počnem druge stvari, ki niso tako izpostavljene. Ne želim se preveč pojavljati v medijih, na televiziji. Danes so mi veliko bolj všeč zasebne reči.

Alberto Toma

 
Tomba la Bomba je kot pravi Bolonjčan pravi ljubitelj testenin, svoj obraz pa je med drugim posodil tudi sloviti italijanski tovarni testenin Barilla . Kot pravi Italijan je Tomba vestno poslušal nasvete svoje mame. Prav gospa Tomba je bila glavni razlog, da se njen sin večji del svoje kariere ni preizkušal v hitrejših disciplinah. Ko je Tomba na smuku v Kanadi padel in se lažje poškodoval, mu je mama zažugala, naj na smuk kar pozabi. "Kaj pa morem, mama mi je prepovedala smučati v hitrejših disciplinah in ne ostane mi drugega, kot da jo ubogam," je tedaj povedal Tomba.

Alberto Tomba je eden izmed simbolov Italije. Tako kot Ferrari , stolp v Pisi ali Luciano Pavarotti . Z njegovim odhodom je v smučarskem športu zazevala velika luknja. Smučišča se občasno sicer še vedno napolnijo, a nikoli za tem v ciljni areni ni tako završalo kot v časih, ko je napovedovalec napovedal nastop Alberta Tombe. Danes 41-letni Tomba se je od smučanja poslovil leta 1998. V švicarskem mestecu, kjer je prvič prejel eno izmed številnih odličij – Crans Montani.


Alberto Tomba še vedno ve, kako je treba ravnati z novinarji. To je dokazal tudi tokrat. ©  Jure Tomc

 

Pozneje se je preizkušal tudi v filmski karieri, a v vlogi policistov v tretjerazrednih ameriških kriminalkah ni ravno tako blestel kot v svoji domovini in na belih strminah. Možakar, ki je dokazal, da tudi s smučanjem lahko postaneš milijonar, je veljal tudi za pravega mača. O njegovih avanturah s predstavnicami nežnejšega spola je bilo prelitega veliko črnila. "Včasih sem preživel burno noč s tremi mladenkami do petih zjutraj, zdaj pa postajam starejši. Tukaj v olimpijski vasi živim s petimi ženskami, vendar sem pokonci le do treh," se je pred leti pošalil Tomba.

 

V vlogi Alexa Corsa je pogorel

Tomba je na filmskih platnih debitiral leta 2000, ko je zaigral v filmu Alex l'ariete (Strelec Alex), kjer se je preizkusil v vlogi kriminalista Alexa Corsa. Filmski kritiki so njegov debi povsem raztrgali, eden izmed njih pa je v svoji kolumni zapisal: "Film je popolno sranje! Tomba bi bil rad videti seksi in 'cool', a izpade kot popoln debakel. Predlagam nov žanr - akcijska lazanja!"

Tomba ostaja zabavljač tudi dandanes. Med svojo kariero je v slogu Mohammeda Alija dejal. "Jaz sem mesija smučarskega športa!" in tak ostaja še danes. V Ljubljano je prispel na povabilo Jureta Koširja . "Prireditev je na sporedu že tretjič in lepo je spet biti tu. Letos na žalost ne bom mogel smučati, saj imam težave s poškodbo hrbta. Odšel pa bom na prizorišče, predvsem zaradi otrok in da lahko pomaham navijačem in oboževalcem. Lepo je biti znova v Ljubljani. Nocoj bova z Juretom (Koširjem, o. p.) skupaj odšla v Krajnsko Goro in zvečer že začela zabavo. Začela bova popivati in končala v ponedeljek (smeh)," je za Žurnal24 povedal Tomba.

Tomba sicer pravi, da smuča le tri tedne na leto, zanimivo pa je tudi to, da v nogometno obnoreli deželi ni privrženec nobenega kluba, navija le za reprezentanco. S koncem kariere je padel tudi zastor nad njegovo medijsko romanco. "Bilo je težko, vendar sem bil obenem vesel. Potočil sem tudi nekaj solz, vendar sem si na neki način tudi oddahnil. V Italiji sem preživel zelo napornih 15 let. Ljudje so me zasledovali, vedno sem imel za seboj paparace. Nisem mogel normalno oditi na večerjo ali na pijačo, ali pa le poljubiti prijateljev. Moraš biti zelo pozoren. Zdaj sem bolj izkušen, star sem 41 let in vem, kaj želim v življenju početi. Želim živeti sproščeno življenje brez pritiskov in stresa. Oditi na plažo, si ogledovati hiše, saj mi je zelo všeč arhitektura. Res je, da bi ljudje radi videli Tombo na snegu, na smučiščih, vendar pa je to preteklost. Danes rad počnem druge stvari, ki niso tako izpostavljene. Ne želim se preveč pojavljati v medijih, na televiziji. Danes so mi veliko bolj všeč zasebne reči," je za konec povedal možakar, ki je s smučanjem obnorel Italijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.