Šport
7220 ogledov

Roglič z etapno zmago do 3. mesta skupno: "Super! Noro!"

Primož Roglič
1/7
Epa
Primož Roglič je največji junak zadnje gorske etape Toura. Skupno je prehitel Chrisa Frooma in zasedel tretje mesto.

Na dirki po Franciji je bila na sporedu 19. etapa, po zahtevni pirenejski etapi bosta sicer na sporedu le še kronometer in zaključna etapa, ki pa po pravilu ne prinaša sprememb v skupni razvrstitvi, s ciljem na Elizejskih poljanih v Parizu. Pred vzponi v Pirenejih, tudi s klancema na slovita prelaza Tourmalet in Col d'Aubisque, je bil Primož Roglič že pred zgodovinskim uspehom za slovensko kolesarstvo. 

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa
Zmagovalec ene izmed lanskih etap je namreč skupno zasedal izjemno četrto mesto. Za vodilnim Geraintom Thomasom je zaostajal 2 minuti in 47 sekund, za drugouvrščenim Tomom Dumoulinom 48 sekund, za štirikratnim zmagovalcem Toura Chrisom Froomom, ki je bil skupno tretji, pa le 16 sekund. Froome je večji del prednosti pred Slovencem izgubil v zadnji gorski etapi in pokazal kar nekaj slabosti. Nekateri strokovnjaki so tako pred tokratno etapo napovedovali Rogličev naskok na zmagovalni oder.

"Super. Noro. Res sem zadovoljen. Končno mi je uspelo. Počutil sem se dobro. Sem zelo zelo srečen," je v prvi izjavi po svoji drugi etapni zmagi na Touru za RTV Slovenija dejal Roglič. "Kar nekajkrat sem napadel, a sem bil večinoma sam. Niso želeli menjati. Bilo je zežo težko. Nato pa sem dal vse od sebe na zadnjem klancu. Tudi na spustu sem nekaj več tvegal. Ko sem dobil malo prednosti, sem vedel, da me bodo težko ujeli." Na 20-kilometrskem spustu v zadnjega prelaza proti cilju je pridobil 19 sekund.

Rumeno majico vodilnega je zadržal Geraint Thomas pred Tomom Dumoulinom. Loči ju dve minuti in pet sekund, Primož Roglič zaostaja še 29 sekund več.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa
"Bolje, da sem jaz 13 sekund spredaj, kot pa da bi imel 13 sekund zaostanka," je o tretjem mestu v skupnem seštevku povedal Roglič. Toliko ima namreč zdaj pred sobotnim kronometrom prednosti pred Froomom. "Še naprej je fokus na samemu sebi in materialu."

"Vožnja na čas je enaka za vse. Vsi začnemo z ničle. Jutri je nov dan, znova bom moral biti osredotočen, zagotovo bom dal vse od sebe," je še napodal napoved za sobotni kronometer, ko lahko napade tudi skupno drugo mesto.

Drugi Slovenec na dirki Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je danes osvojil 129. mesto z 38 minutami in 23 sekundami zaostanka. Skupno je 101.

19. etapa:
1. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 5:28:17
2. Geraint Thomas (VBr/Sky) +0:19
3. Romain Bardet (Fra/AG2R)
4. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates)
5. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)
6. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb)
7. Mikel Landa (Špa/Movistar)
8. Chris Froome (VBr/Sky) vsi isti čas
9. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 0:31
10. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) isti čas
...
129. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida) 38:23

Skupno:
1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 79:49:31
2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) +2:05
3. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:24
4. Chris Froome (VBr/Sky) 2:37
5. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 4:37
6. Mikel Landa (Špa/Movistar) 4:40
7. Romain Bardet (Fra/AG2R) 5:15
8. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 6:39
9. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 10:26
10. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 11:49
...
101. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida) 3:11:00

Dogajanje:

12.17: Etapo je začelo 146 kolesarjev, med prvimi, ki je poskušal z napadi je bil slovenski član Bahrain Meride Kristijan Koren.

12.23: Prvi pobeg. Iz glavnine so ušli Damien Gaudin (Direct Energie), Lukas Pöstlberger (Bora) in Silvan Dillier (AG2R).

12:28: Dillier je prvi na klancu côte de Loupcru in osvoji eno točko na gorskem cilju četrte kategorije.

12.30: Nosilec zelene majice Peter Sagan se po padcu pred dvema dnevoma znajde v težavah že na prvem klancu.

12.46: Adam Yates, Bob Jungels in Tanel Kangert se pridružijo vodilni trojici. V begu je zdaj šest kolesarjev.

12.55: Pred glavnino se znajdeta še dve skupini s po šestimi kolesarji.

13.05: Prednost prve šesterice znaša okoli tri minute in pol pred glavnino. V slednji so tudi favoriti za visoka mesta v skupni razvrstitvi. Med ubežniki je skupno najvišje uvrščen Jungels, ki za Thomasom na 13. mestu zaostaja 14 minut in 20 sekund.

13.09: Nekaj več kot minuto za prvimi šestimi se je združilo ducat kolesarjev: Barguil, G. Izagirre, Amador, Vichot, Chavanel, Alaphilippe, Hardy, Nieve, Bennati, Burghardt, Slagter in Mollema. Prva šesterica ima pred glavnino 4 minute in 20 sekund naskoka.

13.20: Vodilni kolesarji so v prvi uri prekolesarili 42 km.

Prvi resni napadi kolesarjev, ki se borijo za skupno uvrstitev, se pričakujejo na vzponu na Tourmalet. Še zlasti naj bi to veljalo za kolesarje za Rogličem (Nairo Quintana, Steven Kruijswijk, Mikel Landa, Romain Bardet), ki na papirju ne sodijo med najboljše v vožnji na čas. Dumoulin, Roglič in Froome so na lanskem SP osvojili kolajne v kronometru, tudi Thomas je že znal dobro odvoziti vožnjo na čas.

13.30: Dvanajsterica se bliža prvim šestim. V ozadju glavnino vodijo kolesarji Katjuše (+ 4:50), Jungels namreč še najbolj ogroža skupno 12. Ilnurja Zakarina.

13.38: V vodstvu zdaj 18 kolesarjev.

13.50: Pred 12 kilometrov dolgem vzponom na Col d'Aspin (povprečni naklon 6,5 %) glavnina zaostaja za 3:22. Gre za klanec prve kategorije.

13.58: Prvi iz skupine ubežnikov izpade Gaudin, v naslednjih minutah odpade še nekaj kolesarjev. 

14:24: Glavnina zaostaja skoraj štiri minute, Sagan pa si je nabral že skoraj šest minut in pol zaostanka. Če ne bo zmogel do cilja priti v dovoljenem času, bo zanj Toura konec. Zeleno majico bi prevzel Norvežan Alexander Kristoff. Na vrhu vzpona je prvi Julian Alaphilippe, ki si je tako tudi matematično zagotovil pikčasto majico za najboljšega hribolazca na dirki. Zdaj mora le še priti do Pariza.

14.37: Začenja se vzpon na največkrat prevoženo goro na Touru. Prvih 12 kolesarjev je vzpon na Tourmalet začelo s prednostjo 4:15 pred glavnino, nosilec zelene majice zaostaja za približno osem minut in pol.

14.52: Med deseterico najboljših se je tekmecev kot prvi poskušal otresti Landa. Ta se je odpeljal nekoliko naprej, na čelu glavnine pa so se pojavili kolesarji ekipe AG2R in najverjetneje začeli pripravljati napad Bardeta.

14.54: Bardet je skočil iz skupine. Pri moštvu Sky niso reagirali, Francoz in Landa pa sta si hitro prikolesarila 20 sekund prednosti. Pridružili so se še Zakarin, Majka in Fuglsang.

15.00: Sto kilometrov pred koncem etape se je glavnina precej zmanjšala, v njej še vedno tudi rumena majica, Froome, Dumoulin, Roglič, Quintana ... Do konca vzpona še osem kilometrov.

15.12: Landa in Bardet sta si prikolesarila minuto prednosti pred glavnino. Španec, ki se je z novim skokom otresel Bardeta in Zakarina, je začel ogrožati skupni čas Rogliča.

15.20: Landa je virtualno na cesti prehitel tako Rogliča kot Frooma. Za vodilnimi je Španec zaostajal manj kot minuto, glavnina pa tri minute.

15.27: Prvi čez prelaz Alaphilippe, Jungels, G. Izagirre, Barguil, Nieve in Kangert. Okoli pol minute je zaostala skupina z Majko, Lando, Zakarinom in Bardetom.

15.30: Z 2:53 zaostanka za Alaphilippom je na vrh prelaza prišla tudi skupina z rumeno majico. Sledi 20 kilometrov spusta.

15.49: Sagan je na vrh Tourmaleta zaostajal 19 minut. Z njim Kristoff, pa tudi Koren.

15.55: Skupina z Lando je ujela prvo šesterico. V vodstvu zdaj 11 kolesarjev. Rumena majica in Roglič zaostajata 3 minute in 15 sekund. Landa je v tem trenutko prepričljivo drugi, Bardet je napredoval na četrto mesto pred Frooma in Rogliča.

16.14: Na čelo glavnine se je postavil kolesar ekipe LottoNL - Jumbo Robert Gesink. Njegova moštvena kolega Roglič in Kruijswijk sta ob treh minutah in pol zaostanka izgubljala nekaj mest.

16.15: Napad Bardeta, ki pa je hitro omagal.

16.30: Gesink je zelo navil tempo, prednost vodilne skupine se je zmanjšala za minuto in 20 sekund. Štiri kilometre in pol pred novim vrhom je znašala 2:10. Roglić se je kmalu vrnil na virtualno četrto mesto.

16.36: Gesink je omagal. Zaostanek je znašal 1:40.

16.50: Rumeno majico je napadel Kruijswijk in si prikolesaril nekaj prednosti. Roglič je ostal v skupini najboljših.

16.52: Na čelu je skočil Landa, Basku pa sta lahko sledila le Bardet in Majka.

16.54: Sledil je napad Dumoulina, Roglič mu je sledil, z nekaj težavami pa so priključili tudi ostali. Odpadel je Quintana. Nato je še enkrat skočil Nizozemec, sledili so Roglič, Thomas in Bernal, Froome pa se je zelo mučil. Zaostal je tudi Dan Martin, a se je vedno borbeni Irec vrnil med najboljše. Kruijswijk si je v tem času pridobil pol minute.

16.59: Napad Rogliča. Froome je sledil, obdržala sta se le še Dumoulin in Thomas. Skok je slovenski as za nekaj časa prekinil, ob novem pospeševanju pa je štirikratni zmagovalec Toura popustil. Roglič je ujel moštvenega kolega Kruijswijka, ki mu je nekoliko priskočil na pomoč, nato pa je Rogla znova prevzel vajeti v svoje roke. Začel se je bližati tudi skupini z Lando.

17.14: Bernal je na spustu vrnil v igro Frooma, ki se je priključil Rogličevi skupini. Ta je za Lando zaostajala le še 15 sekund. 

17.20: Landa, Bardet in Zakarin so ujeti. Majka se je odpeljal naprej.

17.25: Nov napad Rogliča. Ostali so mu s težavo sledili. Froome je znova za nekaj časa izgubil stik. Na prelazu Col d'Abisque je bil prvi Majka, vendar le nekaj sekund pred Rogličem. Sledil je spust, Roglič pa je hitro švignil mimo Majke.

17.29: Roglič na čelu. Takoj za njim ostali.

17.31: Slovenec v vodstvu na spustu, do cilja še 14 kilometrov.

17.37: Še 10 kilometrov do cilja. Roglič si je prikolesaril nekaj metrov prednosti pred Dumoulinom in ostalimi.

17.40: Roglič si je na pogled prikolesaril lepo prednost. Do cilja še šest kilometrov. Froome je na čelu zasledovalcev, Britanec krčevito brani skupno tretje mesto. Ostali niso preveč zainteresirani za lov.

17.41: Samo še trije kilometri, prednost naj bi znašala 18 sekund.

17.42: Še dva kilometra. 17 sekund naskoka.

17.44: Zadnji kilometer, 20 sekund prednosti.

17:45: Druga Rogličeva in slovenska zmaga na Touru. Zasledovalci so zaostali za 19 sekund. Drugo mesto je osvojil Thomas, tretji je bil Bardet. Z bonus sekundami je Roglič v primerjavi z Dumoulinom in Froomom pridobil 29 sekund.

Thomas ima po 19. etapi in pred kronometrom 2:05 prednosti pred Dumoulinom ter 2:24 pred Rogličem. Za slednjim Froome zdaj zaostaja 13 sekund.

Peter Sagan je ujel časovno mejo in bo še naprej nosil zeleno majico. Slovak je zapisal, da je bil to "eden najtežjih in najbolj bolečih dnevov v njegovi kolesarski karieri, a da se je moral boriti do konca." Zahvalil se je ekipi, da ga je pravočasno pripeljala do cilja.

 

Komentarjev 2
  • blueone 20:10 27.julij 2018.

    Noro čestitke za uspeh....vsem nam si v ponos!

Sorodne novice