Slovenija
266 ogledov

Znano, kdaj bo Marta Kos sedla na vroči stol

zaslišanje Marta Kos Saša Despot
Parlamentarni odbor pri nobenem od komisarskih kandidatov ni ugotovil konflikta interesov.

Pozitivna ocena Odbora za pravne zadeve (Juri), ki v Evropskem parlamentu preverjanja možnost obstoja navzkrižja interesov, pomeni zeleno luč za začetek zaslišanj kandidatov za evropske komisarje. 

Kritike: Največji so se dogovorili!

Odbor je po prvi seji pred enim tednom, od 23 kandidatov, tudi slovenske kandidatke Marte Kos, zahteval dodatna pojasnila. Pred petimi leti je sicer odbor Juri zavrnil dva komisarska kandidata, še ena kandidatka pa je padla kasneje na zaslišanju pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta.

Do letošnjega postopka so kritični pri Zelenih in v Levici, kjer menijo, da gre za dogovor velikih političnih skupin, da bi zaščitile svoje kandidate. "Odprta so bila še številna vprašanja, vendar pa skupini Evropske ljudske stranke (EPP) ter socialistov in demokratov (S&D) tega nista upoštevali, da bi zaščitili svoje komisarske kandidate," meni član odbora iz skupine Zeleni Sergey Lagodinsky.  "Škandalozen proces," pa je na omrežju X dodala ena od vodij skupine S&D Manon Aubry.

Marta Kos bo na vroči stol sedla 7. novembra

Izjave kandidatov o svojem premoženju in dejavnostih bodo objavljene pred zaslišanji. Ta bodo potekala med 4. in 12. novembrom. Slovenska kandidatka Marta Kos, ki naj bi postala komisarka za širitev, bo pred odborom Evropskega parlamenta zaslišana 7. novembra. 

Poleg pristojnega odbora, v katerem so nadomestni člani tudi slovenski evroposlanci Milan Zver (EPP/SDS), Matej Tonin (EPP/NSi), Matjaž Nemec (S&D/SD), Marjan Šarec (Renew/Svoboda) in Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna), bodo kot povabljeni na zaslišanju sodelovali še odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), kjer so člani Romana Tomc in Branko Grims (EPP/SDS) in Irena Joveva (Renew/Svoboda), odbor za ustavne zadeve (Afco) in pododbor Afeta, pristojen za človekove pravice (Droi). Na zaslišanju bodo tako lahko prisotni vsi slovenski poslanci, razen Zale Tomašič, ki ni članica nobenega od navedenih odborov. Nadomestni poslanci in vabljeni sicer nimajo pravice do glasovanja. 

Preberite tudi:  zaslišanje Marta Kos Slovenija Ministrstvo: To o Marti Kos ne drži

Desni pol se na vabilo Kos ni odzval

Marta Kos se doslej še ni sestala s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, to naj bi se zgodilo prihodnji teden. Je pa Kos včeraj v Strasbourgu povabila vse slovenske poslance, vendar se srečanja ni udeležil noben poslanec iz vrst SDS (Tomc, Zver, Grims in Tomašič), prav tako ni bilo poslanca NSi Mateja Tonina. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.