Slovenija
6379 ogledov

Šok za Goloba, za zdaj "plešejo" v SDS

evropske volitve 2024,  Svoboda
1/19
Saša Despot
Takšni so začasni izidi evropskih volitev.

Na DVK so prešteli že več kot polovico glasovnic, kot kaže bo SDS dobil štiri mandate, Svoboda dva, po enega pa Vesna, NSi in SLS. Koalicijski SD in Levica naj bi ostali brez poslancev. A pozor, prešeteti bo treba še polovico glasov.

 | Avtor:

Spodaj pa objavljamo seznam poslancev, ki naj bi se prebili v evropski parlament. Zaenkrat kaže, da so dovolj glasov zbrali: Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims, Zala Tomašič, Irena Joveva, Marjan Šarec, Vladimir Prebilič, Matej Tonin in Peter Gregorčič.

 | Avtor: DVK DVK

"Preštetih je polovica glasov, verjamem, da se bo rezultat spremenil, verjamem, da bomo na koncu dobili enega poslanca v evropskem parlamentu. Če bi se zdaj ustavilo, bi bili razočarani," je povedal predsednik SD Matjaž Han.  Na vprašanje, kakšne bodo posledice, če ne bodo dobili niti enega poslanca, pa je dejal. "Jutri je predsedstvo, kjer bomo analizirali rezultat. Če kdo, se znamo demokracijo iti Socialni demokrati. Naredili bomo demokratično razpravo, je pa vedno prvi tisti, ki mora sprejeti odgovornost." 

Irena Joveva, nosilka liste Gibanja Svoboda, pa se je najprej zahvalila vsem volivcem, ki so oddali svoj glas na današnjih volitvah ter referendumih. Zadovoljna je z izidom na referendumih, medtem ko rezultatov volitev ni želela podrobneje komentirati, dokler ne bodo prešteti vsi glasovi. "Resnično verjamem v zmago leve sredine," je dejala, računa namreč na preobrat, ker niso še prešteti glasovi na velikih voliščih. 

Vladimir Prebilič, Vesna | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
"Seveda smo nasmejani, dve leti smo tukaj in uspelo nam je, kar smo želeli, vstopiti v evropski parlament," je v prvem odzivu po polovici preštetih glasov povedal Vladimir Prebilič. "Kaže se nesorazmerje med levimi in desnimi, mislim, da je trenutno vladajoča garnitura v marsičem razočarala Slovenijo," je komentiral izide po polovici preštetih glasov, ki so kazali na štiri mandate za SDS, enega za NSi in enega za SLS.

Peter Gregorčič iz SLS pa je zadovoljen z rastjo podpore stranki. "Početverili smo svoj rezultat, beležili neverjetno rast v pol leta. Če bi bile volitve v Državni zbor, bi postali odločevalci na nacionalnem nivoju," je poudaril in dodal, da so na rezultat lahko ponosni.

Po njegovem mnenju so rezultati volitev in zmag desnice odraz tega, da je levi politični pol vsebinsko prazen, "siromaši naš politični prostor, menim, da bi se lahko koalicijske stranke bolj potrudile".

"Želim si, da bi politika ljudem dostavila rezultate, od praznih obljub se živeti ne da," je sklenil.

Kot kaže, smo v Sloveniji zabeležili 32,46-odstotno udeležbo na evropskih volitvah 2024, kar je več kot leta 2019, ko je bila udeležba 28,89-odstotna. Po drugih državah EU veliko zmago slavi desnica, tudi pri nas najbolje kaže stranki SDS.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 17
  • kapljač 15:33 10.junij 2024.

    Desni vedno plešejo po glavi. Nič novega

  • Toma 05:36 10.junij 2024.

    Od šoka še kar naprej plešejo ampak tokrat se vrtijo v desno ;-)

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 04:18 10.junij 2024.

    Za državljane dober izid, referendumi so uspeli v Bruselj odhajata Grims in Tonin, torej dva kretena v Sloveniji manj..Seveda, če gledamo s stališča, da so izbrani sami kimavci...