Slovenija
166 ogledov

Zaradi stranskih učinkov na urgenco

Zdravila Dejan Mijović
Zdravniki težko obvladujejo hkratno jemanje desetih ali več zdravil. Število takšnih pacientov vztrajno raste.

"S širjenjem diagnostike se širi terapija. Vrtimo se v krogu. Potem ko bolniku pomagamo z nekim zdravilom, velikokrat potrebuje še recimo zdravilo za želodec," razlaga družinska zdravnica Breda Bavec. Trend predpisovanja zdravil narašča predvsem pri bolnikih, ki že imajo predpisana zdravila. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je bilo leta 2009 23 tisoč bolnikov, ki so jemali deset ali več različnih zdravil hkrati.

Zaradi zdravil na urgenco

Zaradi težav z zdravili skoraj štirje odstotki bolnikov obiščejo urgenco. Univerzitetni klinični center Ljubljana zaradi nepravilnega ali medsebojnega učinkovanja zdravil hospitalizira več kot šest odstotkov bolnikov. Med vsemi neželenimi učinki zdravil je petina takšnih, ki povzročajo zdravstvene zaplete ali smrt. "Pri jemanju osmih ali več zdravil je stoodstotna verjetnost, da se bodo pojavili neželeni učinki," pravi farmacevtka Maja Petre.

Farmacevti z več znanja

"Zdravniku ni lahko. Pacient od vsakega specialista dobi nabor terapije, ki jo moramo sestaviti tako, da ni stranskih učinkov. Nimamo znanja, ki ga imajo farmacevti. Največja težava so stranski učinki, ki se jih pacienti ne zavedajo," pojasnjuje Bavčeva. Osebni zdravniki imajo sicer dostop do podatkovnih baz, ki izpostavijo sporne kombinacije zdravil. "Izkušnje so pokazale, da se pokaže preveč interakcij, ki jih je treba kritično ovrednotiti. Vsaka interakcija zdravil za vsakega bolnika ni enako pomembna," dodaja farmacevtka.

Pilotni projekt

Največ bolnikov, ki hkrati jemlje več zdravil, je v Pomurski regiji. Od novembra tam izvajajo pilotni projekt s farmacevtom svetovalcem. Družinski zdravniki k farmacevtu napotijo bolnika s petimi ali več zdravili, za katerega sumijo, da ima težave zaradi medsebojnega učinkovanja zdravil. Pri 192 bolnikih, ki so jemali v povprečju 12,5 sestavine, so farmacevti odkrili 317 možnih resnih interakcij. Bolniki, ki so se posvetovali s farmacevtom, zdaj jemljejo povprečno za 2,6 zdravila manj.

Komentarjev 4
  • dd 09:56 27.september 2013.

    Obstaja tudi točno določena prehrana za točno določene bolezni. Ampak zdravniki in farmacevti raje služijo bajne dobičke na plečih in škodi pacientov. Fuj

  • moder 22:21 17.september 2013.

    legalizirana konoplja bi ta problem odpravila, ter zdravstvena blagajna bi privarcevala bajne vsote denarja. Konkreten primer bolnika, ki jemlje tablete proti visokem krvnem pritisku, visokem holesterolu, diabetesu tipa B in pa proti strjevanju krvi, jemlje 8 razlicnih tablet. Omenjene tablete ...prikaži več pa skodijo ledvicam, jetram,...VSE te tablete pa bi lahko nadomestil z konopljo. Prohibicija dela vec skode, kot konoplja sama. Svet konopljo legalizira, slovenci pa zaradi konoplje zapiramo ljudi, tudi tiste, ki se z konopljo zdravijo, kar je neustavno!

  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 14:21 17.september 2013.

    V Avstraliji poznam vodjo projekta (farmacevt), ki uvaja nove IT rešitve prav za te probleme. Doktor vpiše novo zdravilo v bazo za določeno osebo. Če so kakšne nezdružljivosti med zdravili, ki jih že od prej dolčena oseba jemlje, informacijski sistem ...prikaži več takoj javi doktorju nepravilnosti ter nevarnosti kombinacij. Ta projekt se je izkazal za zelo uspešnega in s tem rešijo tudi marsikatero življenje.