Slovenija
12581 ogledov

Zaradi poplavljanja Bače evakuirajo prebivalce Baške grape

Klavže Aljaž Leban/regijski štab CZ za severno Primorsko
Razmere v Baški grapi so se v zadnjih urah močno poslabšale. V teku je evakuacija prebivalcev.

Od jutra se hitro poslabšujejo razmere na območju Baške grape. "Že zjutraj so bili aktivirani gasilci vseh prostovoljnih gasilskih društev v okviru Gasilske zveze Tolmin, na terenu jih je 100, največ posredovanj in najhujša situacija pa je v Baški grapi, kjer so ogroženi tudi objekti, zaradi česar med drugim poteka evakuacija prebivalcev zaselka Grahovo ob Bači in spodnjega dela Klavž. V vasi Grahovo ob Bači, ki leži na veliki količini podzemnih voda, se je namreč že sredi dopoldneva oglasila sirena za nevarnost, plazovi pa ogrožajo nekaj hiš tudi v Podbrdu, do koder je cesta s tolminske strani še vedno neprevozna. Za pomoč so bili zato zaprošeni gasilci iz Bohinjske Bistrice, ki lahko dostopajo z druge strani," so sporočili z Občine Tolmin.

Po besedah Ervina Čurliča iz regijskega štaba CZ so preventivno evakuirali 15 oseb, deset iz vasi Koritnica in pet iz vasi Klavže. Vprašljiva je le ena stanovanjska hiša, ki jo bodo pred vrnitvijo stanovalcev pregledali, navaja STA. 

"Reka Bača in številni hudourniki ogrožajo vse več stanovanjskih in drugih objektov, zato v več vaseh in zaselkih v grapi poteka evakuacija najbolj ogroženih stanovalcev," so sporočili iz Regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

"Četudi je na terenu vsa razpoložljiva mehanizacija in reševalne ekipe, pa bo zaradi številnih dogodkov in odprtih lokacij potreben daljši čas za vzpostavitev normalnejših razmer na terenu," opozarjajo na Občini Tolmin.

Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Občine Tolmin Miha Vencelj opozarja vse prebivalce, da je situacija na terenu kritična in zato naproša, da se danes ne odpravljajo na ceste, saj se na namočenem terenu še vedno dogajajo posedanja in zdrsi zemljine in s tem predstavljajo neposredno nevarnost življenju posameznikov.

Vreme povzroča težave tudi drugje. Območje občine Kanal je zajelo neurje z močnejšimi nalivi. Meteorna voda in narasel potok sta zalila več stanovanjskih objektov, prostore otroškega vrtca in trgovine v Kanalu ter prostore osnovne šole v Desklah. V naselju Krstenice se je sprožil zemeljski plaz. Zaradi hudourniških nanosov na ceste je bila delno neprevozna cesta Avšje - Seniški breg in zaprta cesta Plave - Ložice.

Padavinska voda je na območju občine Idrija zalivala nekaj stanovanjskih objektov in skladiščne prostore podjetja v Spodnji Idriji. V Idriji se je sprožil zemeljski plaz. Posredujejo gasilci PGD Idrija, PGD Ledine in PGD Spodnja Idrija. 

Neurje z močnim vetrom je v jutranjih urah odkrivalo strehe stanovanjskih objektov v naseljih Dole, Gore, Ledinske Krnice in Pečnik. Posledice neurja odpravljajo gasilci PGD Idrija, Dole in Ledine. 

Gasilci PGD Cerkno so na lokalni cesti Cerkno - Poljane odstranili drevo, ki je zaradi razmočenega terena padlo na cesto in v naselje Bukovo peljali agregat.

Neurje z močnimi nalivi je zajelo tudi območje občine Ajdovščina. Padavinska voda je zalila stanovanjske objekte v naseljih Selo, Col, Šmarjah in Gaberje. Posledice neurja odpravljajo delavci cestnega podjetja in prostovoljni gasilci PGD Ajdovščina, Col, Selo in Šmarje.

Na območju občine Bohinj je meteorna voda ogrožala in zalila šest objektov. Posredovali so gasilci PGD Bohinjska Bistrica. Veter je odkril streho na sedmih objektih. Posredovali so gasilci PGD Srednja vas v Bohinju.

V občini Črna na Koroškem zaradi poplavljanja meteorne vode in proženja plazov gasilci PGD Črna posredujejo na več lokacijah. Prav tako zaradi vdora meteorne vode na območju občine Slovenj Gradec na več lokacijah posredujejo gasilska društva.

Številne ceste zaprte

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra slabe vremenske razmere v večjem delu Slovenije ovirajo promet. Voznike pozivajo, da prilagodijo vožnjo stanju na cestah in računajo na daljši čas potovanja. 

Težave so po podatkih Prometnoinformacijskega centra na naslednjih odsekih: 

- zaradi podrtega drevja so zaprte ceste: Petrovo Brdo - Podrošt, Rovtarica - Vresje in Rudno - Rovtarica;

- zaradi plazov so zaprte ceste: Bača pri Modreju - Petrovo Brdo, pri Klavžah; Idrija - Tolmin, Bača - Dolenja Trebuša; cesta Čepovan - Most na Soči, na več odsekih; Kneža - Podbrdo, na več odsekih; cesta Bresternica - Sveti Juri, pri Zgornjem Slemenu; cesta Kanal - Lig - Mišček - Neblo, med Kanalom in Čolnico.

- zaradi poplavljenega cestišča so zaprte ceste: Luče - Solčava, pri igli; cesta Tolmin - Most na Soči, pri galeriji Pod ključem (obvoz čez Ušnik); cesta Češnjica - Škofja Loka, pri Veštru; cesta Stahovica - Kamniška Bistrica; na lokalni cesti Cerklje na Gorenjskem - Velesovo je izmeničnen promet.

Slabe vremenske razmere v večjem delu Slovenije ovirajo promet. Prilagodite vožnjo stanju na cestah ter računajte na daljši čas potovanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Avatar Leon
    Leon 12:38 27.oktober 2023.

    Krivav je vlada dr.Goloba ...prosto po Mojci Škrinjar https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/znanstvenika-dolenca-mocno-presenetila-izjava-poslanke-sds-o-vremenu/

  • Avatar olor
    olor 12:15 27.oktober 2023.

    Pa kdo jim je dal dovoljenje da gradijo tako blizu grabna?