Slovenija
652 ogledov

Zakaj je Janša plesal

SDS po volitvah Saša Despot
Psihoanalitik. Roman Vodeb o tem, zakaj so v SDS po volilnem porazu plesali.

Zakaj je Janša zapel in zaplesal, ko so bili v nedeljo zvečer objavljeni
volilni rezultati?

“Ne gre toliko za to, da je plesal Janša; on je bil v šoku in sploh ni vedel, kaj bi počel sam s sabo. Plesal je njegov najožji volilni štab,” pojasnjuje teoretski psihoanalitik Roman Vodeb.

Fenomen sprevračanja

“Gre za znamenit fenomen, za tako imenovano sprevračanje v svoje nasprotje v povezavi s tako imenovano reakcijsko formacijo. Gre za dva egoobrambna mehanizma, ki neizmerno žalost in bes obračata v svoje nasprotje, torej veselje, ki pa je bolj površinsko in navidezno. Vnaprej investirana psihična energija v zmago je ob porazu ostala neporabljena oziroma neizkoriščena. Namesto da bi se porabila za veselje ob zmagi, se je sprostila v obliki navideznega veselja, torej v plesanju, čeprav bi se moral ves volilni štab v resnici zjokati ali pa popeniti od jeze,” razlaga Vodeb in nadaljuje: “Neizmerno žalost in nepopisni bes so egoobrambni mehanizmi skrili, ga reakcijsko oziroma refleksno pretvorili v svoje nasprotje, torej v hlinjenje veselja v obliki poplesavanja, petja, pozitivnega skandiranja, samohvaljenja. Med vsemi privrženci SDS se je ob razglasitvi rezultatov zgodil čustveni šok, v katerem so tudi misli ubirale nore poti scenarijev – od tega, da je treba Janšo zamenjati, do opcije vnovičnih predčasnih volitev. SDS, njenim političnim veljakom in samemu vodji, se je zgodila vnovična simbolna kastracija, ki je niso pričakovali, in to boli bistveno bolj, kot če bi bil poraz pričakovan,” končuje
Vodeb.

Komentarjev 27
  • Žurnalček 10:28 13.december 2011.

    TAMČI in gec@ V svoji bolečini se tudi vidva obnašata neracionalno. Ta članek je namenjen vama in vsem , ki jim je postalo slabo v nedeljo 4.12. 2011 ob 20.02h.Žalita pa svoji mami in fotra, smrkavca!

  • gec 21:41 09.december 2011.

    bravo TAMČI...

  • gec 21:40 09.december 2011.

    poslovilni ples,upam da zadnji,bravo tamči...