Slovenija
9 ogledov

Žagar polno zaposlen s pokrajinami

V letošnjem letu je ministrstvo za lokalno samoupravo in regionalno politiko največ pozornosti namenilo pokrajinski zakonodaji.

Po ocenah ministra službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivana Žagarja je bilo letošnje leto izjemno pestro in zahtevno, saj je služba izvedla mnogo projektov. " Eden od najpomembnejših je bila priprava pokrajinske zakonodaje. Pripravljeni predlogi omogočajo izvedbo rokov, po katerih naj bi bile pokrajinske volitve skupaj s parlamentarnimi, pokrajine pa naj bi tako zaživele z januarjem 2009," je povedal Žagar.

Pozitivni učinki zakona o financiranju občin
Na področju ureditve občin je Žagar izpostavil sprejem zakona o financiranju občin. " Pozitivni učinki se že kažejo," je ocenil Žagar. Občine so namreč pridobile 83 milijonov evrov več sredstev kot lani, za investicije so v teh dveh letih dobile dodatnih 52 milijonov evrov, njihova primerna poraba pa se je od leta 2004 do 2007 povečala za dobrih 20 odstotkov, je nanizal. Ta zakon je sicer sprožil nekaj polemik, a po Žagarjevem mnenju prinaša enakopravnost prebivalcev in občin pri financiranju njenih nalog. Glede ustavne presoje zakona pa bo služba v predpisanih rokih odpravila ugotovljena neskladja z ustavo in predlagala ustrezne rešitve, je zagotovil minister.

Napredek tudi pri črpanju evropskih sredstev

Po Žagarjevih besedah so občine zaradi zakona o financiranju občin pridobile 83 milijonov evrov več sredstev kot lani. © iStockphoto

 
Področje evropske kohezijske politike se letos, kot je povzel, odvija na vzporednih področjih, saj služba končuje projekte iz prejšnje finančne perspektive in pelje tiste iz perspektive 2007–2013, ki pa je bila sprejeta razmeroma pozno. " Pri črpanju sredstev iz stare finančne perspektive je bil narejen opazen napredek," je ocenil minister. Slovenija je iz naslova strukturnih skladov počrpala vsa sredstva in se tako uvršča med najboljše med novinkami EU, je dodal. Po njegovih navedbah poteka tudi črpanje sredstev iz kohezijskih skladov, nekaj težav se je pokazalo pri črpanju iz socialnega sklada, ki pa jih rešujejo in zaključujejo, je dejal Žagar. Na tem področju so sicer v službi zelo dejavni, saj se je število projektov znatno povečalo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.