Slovenija
697 ogledov

Zadnje poročilo o stanju slovenskih rek

Neurje in poplave, Cogne, Italija Profimedia
Vreme se je po več dneh obilnejših padavin umirilo, vremenoslovci za danes napovedujejo oblačno z občasnimi padavinami. Pretoki rek so veliki.

Naraščajo reke Krka, Kolpa v srednjem in spodnjem toku, Sava v srednjem in spodnjem toku, Dravinja s pritoki v spodnjem toku, Drava v spodnjem toku, Mura in reke v Pomurju ter Vipava. Pretoki drugi rek so ustaljeni ali pa se počasi zmanjšujejo. Sava v spodnjem toku, Drava in Mura se lahko v manjšem obsegu razlijejo ob strugi.

Popoldne se bo ustalil pretok Drave, Mure, Vipave in Kolpe, Dravinja pa bo začela upadati. Krka se bo ustalila do večera pri pretoku okoli 340 kubičnih metrov na sekundo. Po podatkih Arsa je presežen vodostaj 310 centimetrov na vodomerni postaji Mura-Gornja Radgona, ki še narašča. Sava bo v spodnjem toku začela upadati v noči na soboto. Pretoki drugih rek se bodo v prihodnjih urah začeli zmanjševati. Vodnatost rek bo še velika.

Ceste poplavljene, stanovanja pa niso ogrožena

Krka bo v soboto še poplavljala in počasi upadala, pretoki drugih rek po Sloveniji se bodo zmanjševali. V nedeljo se bo vodnatost rek zmanjševala.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Šentjernej Boštjana Koširja je Krka na njihovem območju poplavila nekatere ceste, vendar stanovanjski objekti niso ogroženi. Glede na napovedi hidrologov, da naj bi se vodostaj Krke danes dvignil še za 10 centimetrov, večjih težav danes več ne pričakujejo.

Iz občine Šentjernej so pozneje sporočili še, da pretok Krke še vedno rahlo raste, razlivanje pa se povečuje. "Prosimo vse, ki ste na ogroženih mestih, da se pravočasno umaknete na varno mesto in poskrbite za svoje premoženje," so zapisali.

Zaradi razlivanja Krke so do preklica zaprte nekatere lokalne ceste v občini Šentjernej, in sicer Čisti Breg, kjer je popolna zapora z obeh strani, na cesti Zameško-Hrvaški Brod je popolna zapora območja območja ob Krki, ceste Drama-Roje, ceste Šentjernej-Zameško, od odcepa Šentjakob in ceste Čadraže-Draškovec.

Na občini so dodali, da so Čadraže dostopne iz smeri Gorenje Gomile, Draškovec iz smeri državne ceste Drama-Roje, Hrvaški Brod in Zameško pa sta dostopna le preko Smednika.

Slabše je bilo v noči s srede na četrtek, ko so meteorna voda in narasli vodotoki poplavili kleti in pritličja nekaterih hiš. "Te smo ustrezno zaščitili za primer, da dobimo novo močnejšo pošiljko padavin. Pripravljeni so tudi ljudje, ki so ostali doma ter umaknili avtomobile in drugo premoženje," je Košir danes povedal za STA.

Na območju Občine Kostanjevica na Krki, kjer imajo pogosto težave z naraslo Krko, po besedah tamkajšnjega župana Roberta Zagorca večjih težav tokrat ni. Krka je sicer narasla in se razliva, a ne ogroža hiš in ljudi, je povedal. Podobno je s Kolpo v Občini Osilnica, je za STA povedala tamkajšnja županja Alenka Kovač.

poplave v Bosni Katastrofalne razmere Svet Za življenje nosečnice se še borijo, otroka niso uspeli rešiti Poplave v Bosni in Hercegovini Pretresljivo Svet Blizu nas: Kot na sodni dan, najmanj 14 mrtvih, prizori kot lani v Sloveniji poplave, voda, slovenija Presenečeni boste Slovenija Končno: vlada dokončala seznam 343 objektov za rušenje po poplavah

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.