Slovenija
3468 ogledov

Omejevanje volilne pravice? DVK razkriva razlog

volitve Slovenija volišče Epa
Na portalu eUprava onemogočeno oddajanje vlog za glasovanje iz tujine, onemogočeno tudi glasovanje za tiste, ki bodo s covid-19 okuženi po 20. aprilu.

Včeraj je potekel rok za oddajo vlog za glasovanje iz tujine na državnozborskih volitvah, ki bodo 24. aprila. Na državnih volitvah je možno glasovati po pošti iz tujine, vendar je to Državni volilni komisiji potrebno sporočiti najpozneje 30 dni pred dnem glasovanja, kar je možno storiti tudi z oddajo obrazca preko eUprave.

Vendar pa je bilo delovanje portala eUprava pred iztekom roka onemogočeno, oziroma spletna stran med 23.00 in 24.00 ni delovala.

 | Avtor:

 

DVK: Vaše vloge bodo upoštevane

"Zadevo smo nemudoma preverili pri skrbniku spletnih storitev eUprava, ki deluje pod okriljem ministrstva za javno upravo, in prejeli informacije, da je prišlo do sistemskega izpada zaradi napačne nastavitve časovnega okna v računalniškem programu. Volivkam in volivcem se iskreno opravičujemo za omenjeno napako in zagotavljamo, da bodo njihove vloge, ki so prispele sinoči med 23. in 24. uro, upoštevane kot pravočasne," so sporočili z Državne volilne komisije (DVK), ki jo vodi Dušan Vučko.

Volilna pravica okuženim po 20. aprilu onemogočena

Na Inštitutu 8. marec so danes opozorili še na včerajšnjo odločitev DVK glede glasovanja tistih, ki bodo na dan volitev v izolaciji zaradi okužbe s covidom. Glede na odločitev DVK bodo volivke in volivci, ki bodo na dan državnozborskih volitev v izolaciji, lahko  glasovali po pošti ali na domu, vendar morajo najpozneje 20. aprila do 24. ure okrajni volilni komisiji oddati vlogo za glasovanje na domu in obenem priložiti tudi ustrezno potrdilo o izolaciji. 

Kako bodo glasovali okuženi po 20. aprilu?

"Sprašujemo se, kaj bo s tistimi, ki bodo okuženi 21., 22., 23. in 24. aprila. Kot razumemo, glasu ne bodo mogli oddati. Zdaj še ne vemo, kakšno bo stanje glede okužb naslednji mesec, morda jih bo malo, morda pa kar veliko, tako, da lahko na ta račun zgubimo kar precej glasov," je opozorila Kristina Krajnc, članica programskega odbora Inštituta.
"Vsak, ki bo pozitiven na koronavirus po predvidenem roku 3 dni pred volitvami in na dan volitev, ne bo mogel oddati svojega glasu, kar se nam zdi nedopustno. Koronavirus ni nepredvidljivo stanje, Državna volilna komisija je imela dve leti časa, da najde rešitev, kako vsem omogočiti uveljavitev temeljne demokratične pravice. To se nam zdi nedopustno, sploh glede na to, da poznamo dobre prakse iz tujine,” dodaja Kranjčeva. 

V Nemčiji, kjer so bile volitve med pandemijo septembra 2021, so za vse okužene omogočili, da se do 3. ure popoldan na dan volitev prijavijo za oddajo glasu po pošti. Na Portugalskem so v času volitev izdali priporočilo, da okuženi volijo med 18:00 in 19:00 uro, neokuženi pa pred tem.

"Oteževanje uresničevanja volilne pravice pod to vlado se ni zgodilo prvič"

Na Inštitutu 8. marec opozarjajo še, da se oteževanje uresničevanja volilne pravice pod to vlado ni zgodilo prvič. "Že v času referenduma za vodo so brez volilne pravice skoraj ostali prebivalci domov starejših občanov, saj jim DVK ni poslal potrebne dokumentacije za volitve po pošti," pravi Tanja Matijašević, članica programskega odbora Inštituta. "Težave so bile tudi z glasovanjem iz tujine, saj je Državna volilna komisija uporabila stare evidence. Ljudje so poročali tudi o tem, da so prejemali prazne kuverte ali pa glasovnic niso dobili pravočasno."

 

Komentarjev 16
  • PaPajapopi 19:20 25.marec 2022.

    kalimero bo vse naredil da ostane na oblasti ! ! ! JANŠIZEM JE FAŠIZEM ! ! ! SMRT JANŠIZMU IN FAŠIZMU – SVOBODA NARODU ! ! !

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 16:06 25.marec 2022.

    Kaj vse bi fašistična banda Šiptarja Janše naredila, da bi čim manj ljudi prišlo na volitve.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 12:38 25.marec 2022.

    Naj gredo volit kot da so zdravi, kaj pa koga briga. Pomebnejsi so njihovi glasovi.