Slovenija
20 ogledov

Zabetonirali kolesarsko stezo

(Foto: Bralec Janez) Žurnal24 main
V središču Ljubljane smetnjaki, postavljeni na kolesarsko stezo, ovirajo kolesarje. Na polovici kolesarske steze so celo zabetonirali podstavke za smetnjake.

Na križišču Resljeve in Čufarjeve ulice v Ljubljani so na kolesarski stezi postavljeni zabojniki za smeti. Da se delavci Snage niso pri postavljanju le slučajno zmotili, dokazujejo podstavki, narejeni za več zabojnikov.

"To je unikum, tega še nisem videl. Nekam, kar je označeno kot kolesarska površina, se ne more postavljati neke zabojnike za smeti! To je v nasprotju z mestnimi odloki in vsakim pravilnikom. Vidijo se zabetonirani podstavki za smetnjake in kolesarski pas je nedvomno obstajal že pred tem," nam je dejal Janez Bertoncelj iz Ljubljanske kolesarske mreže.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Po Odloku o javni službi zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov in Zakonu o varnosti cestnega prometa je zabojnike prepovedano puščati na vozišču, kar kolesarska steza je. Za kršitev je zagrožena kazen 250 evrov za fizične osebe in preko 2500 evrov za pravne osebe. Za nadzor nad izvajanjem odloka je pristojen mestni inšpektorat.

Zakon o varnosti cestnega prometa: "Na cesti ali ob njej je prepovedano izpuščati, puščati, odlagati, odmetavati ali postavljati karkoli, kar bi oviralo potek prometa, ogrozilo njegovo varnost, škodovalo ljudem, živalim, rastlinam ali onesnažilo okolje. Zlasti je prepovedano /.../ puščati na njem zabojnike za smeti ali druge predmete, razsipati po njem sipek material, ga pomazati z mazili ali drugače pomastiti ali kako drugače onesnažiti."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.