Slovenija
105 ogledov

Z zavlačevanjem izrinili delavce

Delo Saša Despot
Kljub uspehu v postopku pred sodiščem ne bodo poplačani.

„Dobili smo tožbo, a od tega ni nič,“ je obupan nekdanji delavec Dela tiskarne INPO. "Novodobni tajkuni kradejo kot srake in jim nihče nič ne more. Zaščiteni so kot medvedi." V več let trajajočem postopku je skupina 30 delavcev, ki jih je družba Delo tiskarne d. d. leta 2009 prezaposlila v invalidsko podjetje Delo tiskarna INPO, nato pa podjetje zaprla, pravico iskalo na sodišču. Od matične družbe, ki jo je obvladoval tiskar Martin Odlazek, je zahtevalo, da jih ponovno zaposli ter zanje prijavi obvezna zavarovanja z dnem prenehanja delovnega razmerja pri invalidskem podjetju ter jim za navedeno obdobje obračuna nadomestila plače s pripadajočimi zamudnimi obrestmi.

Učinkovito zavlačevanje

15 delavcev ima v rokah pravnomočno razsodbo, v kateri so ugodili vsem njihovim zahtevam. „Za preostalih 15 tožnikov je bilo ravno tako pričakovati (ponovno) ugodilno sodbo, le še en narok za glavno obravnavo bi bilo potrebno izvesti, na katerem bi se zaslišali priči, ki sta se zaslišanju več let izmikali, seveda vse z izključnim namenom zavlačevanja postopka,“ je pojasnila odvetnica  Ljuba Zupančič Čokert. Zadeva je namreč dvakrat romala s prvostopenjskega na višje sodišče in nazaj, dokler ni delavce pred zaključkom ponovljenega postopka prehitel stečaj družbe Delo tiskarna d. d.

Prazna stečaja masa

„Edina preostala procesna možnost, ki so jo imeli na razpolago tožniki, je bila prijava terjatev v stečajni postopek, s katero pa bi bili glede na dejstvo, da Delo tiskarna d. d. nima omembe vrednega premoženja, najverjetneje neuspešni,“ pojasnjuje Zupančič Čokertova. Iz poročila stečajnega upravitelja Matije Vičarja z dne 25. okrobra 2013 je razvidno, da je stečajna masa, v katero bi lahko prijavili svoje terjatve, prazna.

Sindikati so ob primeru Dela Tiskarne že med ustanavljanjem hčerinskih invalidskih podjetij Dela Tiskarne Inpo in Knjigioveznice Koper, ki sta obe končali v stečaju, opozarjali na problematiko slamnatih in invalidskih podjetij. Na „fiktivni“ podjetji brez premoženja je lastnik prenesel večino zaposlenih in jih poslal na cesto brez odpravnin ter drugih materialnih pravic, do katerih bi bili sicer upravičeni ob prenehanju delovnega razmerja. Vse, kar so delavci v okviru stečaja Dela tiskarne INPO prejeli, so bile minimalne pravice, ki jih zagotavlja Jamstveni sklad RS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.