Slovenija
12754 ogledov

Z enega najbolj obremenjenih delov avtoceste "izginil" radar. Kaj se dogaja?

Radar na dolenjski avtocesti (Novo mesto-Ljubljana) Žurnal24
Bralec nas je opozoril na to, da na primorski avtocesti pred izvozom Vrhnika v smeri iz Logatca proti Ljubljani ni več stacionarnega radarskega ohišja. Kam je izginila "škatla"? Imamo odgovore.

Obrnili smo se na upravitelja slovenskih avtocest, tj. Dars, in odgovorne povprašali, kaj se je zgodilo z ohišjem, ki je vrsto let lovilo prehitre voznike. Še več: bilo je eno prvih radarskih ohišjih na slovenskih avtocestah.

Potrdili so nam, da ohišja na tem odseku ni več. In ne, tokrat za izginotje niso krivi vandali, ki bi jih radar motil, pač pa gre za usklajeno odločitev Darsa in Policije. "Ohišje smo odstranili in ga v dogovoru s Policijo za umirjanje hitrosti in povečanje prometne varnosti prestavili na odsek dolenjske avtoceste A2 med Višnjo Goro in Grosupljem proti Ljubljani," so za Žurnal24 odgovorili na Darsu.

O radarskem ohišju na dolenjski cesti, ki je prestrašilo številne voznike, smo sicer že pisali (več o tem tukaj). Zaenkrat ohišje sicer še ne "deli" glob.

Je radar pred izvozom Vrhnika bil sploh še smiseln?

Glede na številne zastoje na območju od Logatca proti Ljubljani se je najbrž v preteklosti že marsikdo spraševal, ali je sploh še smiselno, da je radarsko ohišje postavljeno pred izvozom Vrhnika, saj je čez dan v poletni sezoni, pa tudi v jutranjih in popoldanskih konicah čez celo leto praktično nemogoče voziti 130 km/h, kolikor je tam veljavna omejitev hitrosti.  

Pa vendarle: Dars verjame, da je na tem odseku kljub številnim, zdaj že tradicionalnim zastojem, še vedno kar nekaj prehitrih voznikov, zato je to območje označil kot primerno za uvedbo sekcijskega merjenja hitrosti.  "Tudi na odseku primorske avtoceste med Logatcem in Vrhniko proti Ljubljani je načrtovana vzpostavitev sekcijskega merjenja hitrosti. Prednost takšnega načina merjenja je, da se hitrost umirja na daljši razdalji," so za nas odgovorili na Darsu.

*Na fotografiji je ohišje, ki je bilo postavljeno včasih na primorski, zdaj pa "domuje" na dolenjski avtocesti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • papak 11:49 16.oktober 2024.

    Kolk je tam omejitev iz NM-LJ kamor so ga postavili? Glih včeraj sem ga palil za Ljubljano pa ga nisem uspel videt. Ups.

  • Naklonsky 11:17 16.oktober 2024.

    Dvomim, da je DARS tako finančno v hurcu, da ne more postaviti dveh ohišij na dveh različnih mestih. Po Avstriji, Nemčiji jih je polno!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:56 16.oktober 2024.

    Lahko bi priložili vsaj fotko radarske škatle na lokaciji o kateri pišete, ne pa te, ki so jo na novo namontiral na avtocesti pred Grosupljem in še sploh ni v funkciji...