Slovenija
3193 ogledov

Vremenska napoved: Prihajajo nove obilne padavine

močan naliv dež padavine Profimedia
V torek zvečer bodo padavine že zajele zahod države. Poslabšanje prinaša močnejše nalive, kar bi lahko pomenilo nove težave z vodotoki in plazovi.

Če bo ponedeljek še dokaj sončen, s temperaturami do 18 °C, že jutri lahko pričakujemo poslabšanje vremena. Od zahoda se bo pooblačilo. "Proti večeru bodo padavine že zajele zahod države in se v noči na sredo razširile nad večji del države. Močnejše nalive pričakujemo v pasu od severozahoda Slovenije pa vse do juga države, kjer lahko od srede do petka pade preko 150 litrov dežja na kvadratni meter," napoveduje vremenski portal Neurje.si. "Še posebej intenzivne nalive se pričakuje v Kvarnerju, kjer lahko pade preko 200 mm padavin. Povsem mogoče je, da bodo znova težave povzročali nekateri vodotoki in zemeljski plazovi. Ciklon, ki bo nastal nad severnim Sredozemljem bo potoval proti jugovzhodu, zato lahko vse do petka računamo na nestabilno vreme s pogostimi padavinami."

V torek se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 15 do 20 °C. 

Med sredo in petkom se bo prek Slovenije vzpostavila mirujoča vremenska fronta. "Razmeroma močne padavine bodo že v sredo zajele večji del Slovenije. V četrtek bodo predvidoma prehodno oslabele in se znova okrepile v petek," pravijo na agenciji za okolje. "Modelski izračuni se sicer še nekoliko spreminjajo, a precej verjetno bo do noči na četrtek v zahodni, južni in osrednji Sloveniji v 24 urah marsikje padlo od 50 do 100 (krajevno tudi več) mm padavin. Meja sneženja bo večinoma ostala nad okoli 2000 m nad morjem. Za razliko od močnih orografskih padavin v minulem tednu, ki so bile krajevno zelo omejene, bodo tokrat razmeroma močne padavine zajele precej večje območje," dodajajo. 

Možne tudi nevihte

V sredo bo oblačno. Padavine se bodo na zahodu okrepil in nato razširile nad vso Slovenijo. "Vmes bodo tudi nevihte. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, ob morju jugo," pravijo na agenciji za okolje. Deževno bo tudi v četrtek, ko bodo padavine čez dan nekoliko oslabele. Na Primorskem bo zapihala burja. 

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

"V petek kaže na oblačno vreme, dež bo čez dan oslabel in verjetno ponehal. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem okrepljena burja. Hladneje bo. Temperature čez dan bodo po nižinah v notranjosti okoli 12 °C," pričakovanja za petek opišejo na agenciji za okolje. "V soboto kaže, da se bo na Primorskem razjasnilo, drugod bo sprva še precej oblačnosti, ki se bo čez dan verjetno trgala. Verjetnost za padavine bo majhna. Veter bo oslabel. V nedeljo in ponedeljek bo verjetno sončno in čez dan topleje. Najvišje temperature bodo v ponedeljek blizu 20 °C. V torek se bo nekoliko povečala verjetnost za padavine."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.