Slovenija
40161 ogledov

Vremenoslovci: Klestila toča, v petek se pozebi ne bomo izognili

Toča Bralec
Po nekaterih krajih v Sloveniji je tudi danes klestila toča.

Tudi današnje nevihte niso nedolžne, kar se ledenih zrn tiče. Okoli 13. ure je Rakičan v Prekmurju prešla nevihta s sodro oziroma manjšo točo, ki je svoj pečat pustila na sadnem drevju, so sporočili s portala neurje.si

Zvečer se bodo plohe prenehale pojavljati, postopno se bo pooblačilo, ponekod na vzhodu pa bo oblačnosti manj. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 4, na Primorskem od 5 do 8 °C.

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne padavine. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod v notranjosti pa severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 13, na Primorskem do 15 °C.

V petek bo dopoldne večinoma sončno s hladnim jutrom, čez dan bo več spremenljive oblačnosti, ponekod bo nastala megla, popoldne ni izključena kakšna krajevna ploha. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 9 °C in 14 °C, na Primorskem do 17 °C.

V soboto bo oblačno, občasno bodo krajevne padavine, ki bodo pogostejše v osrednji in vzhodni Sloveniji, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C, na Primorskem do 15 °C.

Sicer pa nas v naslednjih dneh čaka dolgo obdobje hladnejšega in bolj spremenljivega obdobja. Po dolgem času nadpovprečno toplega vremena smo po včerajšnjem prehodu vremenske fronte bližje realnosti. "Prepričani smo, da bo prišlo do pozebe, kajti od severa bo prihajalo do stalnih prodorov hladnejšega zraka ob skandinavski in islandski blokadi," pišejo vremenoslovci portala Ciklon.

pozeba sneg hruška | Avtor: Profimedia Profimedia

Nevarnost za pozebo je največja v petek zjutraj, ko bomo imeli razmeroma mirno in jasno noč, takrat bi se lahko temperature ponekod spustile kar nekaj stopinj pod ledišče. V soboto nas bo dosegla višinska dolina s hladnejšim zrakom za njo pa se bo nad območje Alp spustil še hladnejši zrak, verjetno bo še za stopinjo do dve bolj mrzlo v ponedeljek zjutraj. Ob teh temperaturah na 2 metra lahko odštejete 3 do 4 stopinje in boste dobili realno sliko. Torej lahko pričakujemo temperature ponekod okoli -5 °C.

Tudi po ponedeljku in naprej do konca prazničnega vikenda bo vreme še naprej spremenljivo, nad širšim območjem Alp bo višinsko jedro hladnega zraka, ki bo prinašalo občasno spremenljivost in padavine.

Za prvomajske praznike med njihovimi meteorologi ni velikega optimizma za sončno in toplo vreme. "Po tem izračunu bomo na privetrni strani ciklona, od jugozahoda bo pritekal razmeroma topel in vlažen zrak. Največ padavin bo v zahodni Sloveniji."

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:52 18.april 2024.

    Načrtno uničevanje samooskrbe,da bodo ljudje kupovali zastrupljeno sadje v lidlu,hoferju,eurospinu,šparu,in ostalih prevarantskih trgovinah

  • URIAH HEEP 07:06 18.april 2024.

    Skratka agenda Klausa Švaba, nič ne boste imeli in srečni boste. Pod ta rek spada tudi uničenje samooskrbe, skratka gmo hrana pa pocrkatje.

  • Pišmevuh 19:49 17.april 2024.

    Je, je. Globalno segrevanje.