Slovenija
78 ogledov

Vreme, podnebje in zrak, ki ga dihamo

Zaradi močnih krajevnih nalivov in neviht obstaja nevarnost poplav. Žurnal24 main
23. marca obeležujemo svetovni dan meteorologije. Letos poteka pod naslovom Vreme, podnebje in zrak, ki ga dihamo.

23. marec tako zaznamuje dan, ko je leta 1950 stopila v veljavo konvencija o Svetovni meteorološki organizaciji.

Svetovna organizacija je za letošnjo temo izbrala naslov Vreme, podnebje in zrak, ki ga dihamo. ''V času, ko se marsikje po svetu srečujejo s pomanjkanjem vode, hrane, veliko onesnaženostjo zraka, pogostimi vremenskimi ujmami in podobnim, se zdi ta tema še kako aktualna. Tudi v luči podnebnih sprememb, ki bodo marsikje razmere verjetno še dodatno zaostrile,'' je na spletnih straneh zapisala Agencija za okolje in prostor (Arso). Opozarjajo, da Slovenija ni izoliran otok, ki ga podnebne spremembe ne bi prizadele. Pogosta so večja neurja, po drugi strani je večja tudi izrazitost suš.

Dan odprtih vrat

Arso ob dnevu meteorologije organizira posvet z naslovom Spremljanje, napovedovanje in opozarjanje pred nevarnimi pojavi. Želijo, da bi se javnost čim bolj zavedala možnosti nastanka nevarnih pojavov, katerih glavni razlog so vremenske razmere. Med drugim se bodo dotaknili vpliva onesnaženosti zraka na ljudi, živali in rastline, spreminjajočega se podnebja in suše.

Hkrati pa Arso vabi, da se jim pridružite na dnevu odprtih vrat. Pripravljajo ga za vse obiskovalce, ki bi želeli od blizu videti, kako potekajo spremljanje vremena, ugotavljanje, katere nevarne snovi so prisotne v zraku in tekočih vodah, ter kje in kako nastajajo napovedi vremena.

Svetu grozi pomanjkanje vode, zato je načrtnejša uporaba te dobrine nujna. © Istockphoto

 


 

Voda v Sloveniji

Slovenija je po vodnem bogastvu na 14. mestu na Zemlji.

Pijmo vodo iz pip!
Že včeraj pa je pod geslom Voda ne pozna meja s poudarkom na podzemnih vodah potekal svetovni dan voda. Svetu grozi suša, pomanjkanje vode pa ima lahko katastrofalne posledice, tudi na področju gospodarstva.

Slovenija se lahko v tem pogledu šteje za srečno. Približno tretjina pitne vode pride do potrošnikov v naravnem stanju, brez vsakršne obdelave, tudi brez razkuženosti. Okoljski minister Karl Erjavec je ob tem državljane pozval, naj pijejo vodo tudi iz pip, saj je Slovenija ena izmed redkih evropskih držav, kjer je to še mogoče.

Pet tisoč litrov vode za ene hlače iz džins
Pri pomanjkanju vode se zastavlja vprašanje načrtnosti uporabe. Po podatkih okoljske organizacije WWF državljan Nemčije dnevno povprečno porabi 4130 litrov vode, vendar od tega le 130 litrov za pitje in umivanje. Ostalo se porabi pri izdelavi proizvodov, pridobivanju surovin, skladiščenju ... Tako so med drugim izračunali, da se za proizvodnjo kilograma kave porabi 20 tisoč litrov vode, za izdelavo para usnjenih čevljev osem tisoč, za izdelavo para hlač iz džinsa pa pet tisoč litrov vode.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.