Slovenija
9481 ogledov

Vreme: Na vidiku novo poslabšanje

kolesar vozi v dežju po dežniku Profimedia
Znano je, kdaj lahko pričakujemo novo poslabšanje vremena.

Medtem ko se je teden začel povečini oblačno, lahko pričakujemo že v torek več sonca. Danes se bo ponekod na Primorskem in na vzhodu oblačnost trgala, v hribovitih krajih pa lahko občasno rosi ali rahlo dežuje. Današnje dnevne temperature se bodo gibale od 15 do 21 °C. 

Ponoči se bo delno razjasnilo. "Po nižinah bo sprva ponekod megleno, ali pa se bo zadrževala nizka oblačnost," pravijo na agenciji za okolje. Čez dan bo večinoma sončno, s temperaturami od 17 do 22 °C. 

"V sredo bo na Primorskem dokaj jasno s šibko burjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Proti večeru se bo od zahoda spet pooblačilo. V noči na četrtek bo ponekod občasno rahlo deževalo," pojasnjujejo. Četrtek bo večinoma oblačen, a suh. 

vreme dež nevihta naliv deževje veter mraz dežnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj bo prinesel sekundarni ciklon?

"V petek se bo v Sredozemlje odcepilo višinsko jedro hladnega zraka. V severnem Sredozemlju bo nastal sekundarni ciklon, ki bo na vreme pri nas predvidoma vplival do vključno sobote. Od nedelje dalje bodo naši kraji na obrobju območja visokega zračnega tlaka s središčem nad vzhodno Evropo, od juga pa bo k nam pritekal razmeroma topel, a vlažen zrak. V Sredozemlju bo še vztrajalo višinsko jedro hladnega zraka, zato je napoved še negotova," napovedujejo na agenciji za okolje. 

V petek in soboto lahko na zahodu države pričakujejo oblačno vreme z občasnim rahlim dežjem. V noči na nedeljo bo dež najverjetneje zajel večji del države. "V nedeljo se bo postopno jasnilo. Od ponedeljka dalje kaže na spremenljivo, a večinoma suho vreme, vendar je napoved še negotova. Kakšne izrazite ohladitve pa še ni na vidiku," dodajajo. 

Na vreme v Evropi bo v prihodnjih dneh vplival medikan. "Jutranji zagon ecmwf-ja kaže za Sredozemlje karakteristike sredozemskega orkana oz. medikana kot posledica bivše tropske nevihte Leslie, ki bo vplivala na vreme v Španiji jutri zvečer," piše Ciklon.si. 

Medikan je silovit sredozemski ciklon, ki spominja na orkan. Leta 2020 je Grčijo prizadel medikan Ianos, ki se je začel razvijati na Sredozemskim morjem. Medikan se je začel razvijati 14. septembra, razpadel pa 20. septembra. Najhuje je bil v Grčiji, kjer so umrli štirje ljudje. Sunki vetra so dosegali do 120 km/h.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Slayer
    Slayer 11:31 14.oktober 2024.

    Zmente se že 1x kakšno bo vreme!!!