Slovenija
8021 ogledov

Volilna napoved: Toliko poslanskih sedežev bi imele stranke

volitve Slovenija volišče Epa
SDS in Gibanje Svoboda v zadnji anketi po 29 poslanskih stolčkov.

V času pred volitvami številne agencije izvajajo meritve javnega mnenja, s katerimi merijo podporo strank med volivci.

Spletno orodje Volilna napoved je z Agencije Odmev izvedla anketo med 18. in 20. aprilom, v kateri je sodelovalo 400 polnoletnih prebivalcev Slovenije. "Po rezultatih naše ankete bi se v Državni zbor prebilo sedem strank," so sporočili. 

Sodeč po anketi, bi SDS-u, v kolikor bi bile volitve prihodnjo nedeljo, anketiranci namenili 20,2,odstotka glasov. Sledijo Gibanje svoboda (19,2%), SD z 8,5 odstotka glasov, Levica z 6 odstotka, NSi z 8,7 odstotka glasov sodelujočih v anketi.

Stranki Povežimo Slovenijo bi na nedeljskih volitvah pripadlo 4,3 odstotka glasov, LMŠ-u 4. Najbližje volilnemu pragu ( 4%) je stranka SAB (3,7).

Na spletni strani spletnega orodja Volilna napoved je prikazan tudi trenutni razpored poslanskih mandatov, kjer lahko izberete stranke, ki bi jih želeli videti v vladi, in ugotovite, ali bi zbrale potrebno večino. Preverite lahko tudi različne scenarije sestavljanja vlade. 

Sodeč po tej anketi bi jih največ pripadlo SDS-u in Gibanju Svoboda, obe stranki bi pridobili 29 poslanskih stolčkov. Sledila bi stranka SD s osmimi poslanskimi stolčki, stranka NSi bi jih zasedla sedem, Levica šest, Povežimo Slovenijo pet, stranki LMŠ pa štirje poslanski stolčki. 

dezurni@styria.media.si

Komentarjev 4
  • Avatar luckyss
    luckyss 05:04 22.april 2022.

    Ja, zadnje soočenje je verjetno zabilo še zadnji žebelj v krsto sedanje koalicije...Tako da SDS skupaj s Toninčijem ne bo dosegla 25%, kar bo pogreb teh norcev in vstajenje Slovenije...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:17 21.april 2022.

    Po današnjem soočenju na RTV Slo si od teh klovnov nihče ne zasluži, da bi še kdaj sedel v našem hramu demokracije.