Slovenija
18 ogledov

Vlada za zdaj ne bo tožila

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ker na sodišču že poteka postopek, v katerem Sistemska tehnika zahteva ničnost pogodbe s Patrio, vlada ne more vložiti nove tožbe.

Četudi je minister za visoko šolstvo in predsednik Zares Gregor Golobič ob odhodu iz vladne palače novinarjem potrdil, da bo vlada vložila tožbo za ničnost pogodbe o nakupu finskih oklepnikov Patria, je minister za pravosodje Aleš Zalar njegove navedbe zanikal. "Ne, vlada takega sklepa danes ni sprejela," je povedal na novinarski konferenci po seji vlade. Njegove besede je ponovil tudi premier Borut Pahor. "Zame je pomembno, da vlada danes ni sprejela neke odločitve, ki bi prehitevala dokaze, ki jih potrebujemo za to, da bi brez morebitnih odškodninskih zahtevkov, penalov, razveljavili ali uveljavili pogodbo."

Kot je pojasnil Zalar, na sodišču že poteka sodni postopek, ki se ukvarja z ničnostjo pogodbe, kar je po oceni pravobranilstva procesna ovira za vložitev še ene tožbe. "Na sodišču ne moreta potekati vzporedno dva sodna postopka o isti stvari z istimi strankami v postopku," je povedal minister. Ravnanje vlade se bo zato po besedah ministra osredotočilo na postopek, ki je odprt. Gre za postopek, v katerem Sistemska tehnika toži državo – v njem med drugim zahteva ničnost pogodbe.

Jelušičeva gre lahko v prenovo
"Vlada je ob tem sprejela odločitev, da izhaja pri vseh ravnanjih v zvezi s tem iz stališča ničelne tolerance do korupcije,"
je še pojasnil minister in dodal, da omenjen postopek teče na sodišču že več let in je v zadnjem letu zastal. V njem je postavljenih več tožbenih zahtevkov, ki se delijo na primarne in sekundarne. Sodišče bo najprej odločalo o primarnih zahtevkih in šele od te odločitve bo odvisno, ali bo naprej odločalo tudi o ničnosti pogodbe, ki je predmet sekundarnega zahtevka.

V skladu z veljavnimi pravili pogodba tako po besedah ministra velja in se izvršuje. "Lahko pa se stranke dogovorijo, da jo bodo prenovile, dokler seveda sodišče ne določi drugače, in s tem nastopijo drugačne pravne posledice," je povedal minister. "Ministrstvo za obrambo lahko poskuša doseči določeno prenovo pogodbe. Stvar pogajanj je, v kakšnem obsegu, a vlada o tem danes ni odločala."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.