Slovenija
2769 ogledov

Vlada odločila glede priznanja Palestine

Robert Golob Katja Kodba/STA; Vlada RS
Vlada predlog o priznanju Palestine poslala v državni zbor.

"Vlada se je odločila in sprejela sklep, da prizna državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo, v mejah, ki jih določa resolucija ZN v mejah 1967, oziroma v mejah, ki bi jih vpletene strani dogovorile v bodočem mirovnem sporazumu," je po današnji seji vlade sporočil predsednik vlade Robert Golob. Odločitev je bila sprejeta brez glasu proti. 

"Ta odločitev pošilja sporočilo obema stranema, da želimo čimprejšnjo in takojšnjo prekinitev spopadov in da želimo čimprejšnjo, takojšnjo in brezpogojno izpustitev talcev. To sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, niti proti državi Izrael, to je sporočilo miru," pravi Golob. "Verjamemo, da je danes nastopil trenutek, ko moramo vsi, cel svet, delovati v eni smeri, ki prinaša trajni mir in v smeri dveh držav."

Slovenija naj bo vzgled!

Golob pričakuje, da bodo v naslednjih mesecih številne države, ne le zahodne, palestinskemu narodu priznale pravico do države. Hkrati pričakuje, da bodo arabske države priznale pravico Izaelu do obstoja."Želim, da je današnje priznanje Slovenije vzgled vsem, da na to pot, ki bo še dolga in naporna, vstopimo polni poguma in predanosti človečnosti," pravi Golob. 

Norveška, Irska in Španija so Palestino priznale pred dvema dnevoma, 28. maja. Pozivi, da na ta dan Palestino prizna tudi Slovenija, se niso uresničili. Golob je poudaril, da so v Sloveniji postopki za priznanje države daljši, o tem se mora izreči tudi državni zbor. Hkrati naj bi na vladi želeli, da se za priznanje odloči še več držav EU, omenjalo se je Francijo, Belgijo in Luksemburg, kar bi priznanju dalo večjo težo. A kot kaže, bo Slovenija, ki je zavlačevala, zdaj to storila sama.

"To je sprevržno!"

Golob zavrača kritike prvaka SDS Janeza Janše, da gre za tipično predvolilno potezo.

 "Glede na trpljenje, ki ga spremljamo dobesedno v živo že več mesecev, je nabiranje političnih točk ali sprožanje notranjepolitične razprave o tem, povsem sprevržno," pravi premier Golob, ki poudarja, da je zaradi jasnega stališča so priznanja Palestine bistveno zrasel ugled Slovenije v mednarodni skupnosti. 

Poslanci o priznanju v torek: "To naj bo le formalnost"

Vlada je predlog o priznanju Palstine poslala v državni zbor. Parlamentarna procedura se bo sprožila v torek. "Kdaj se bo zaključila, težko napovedujem, želim si, da se zaključi čim prej in da glede te teme ni nasprotovanj, ker gre za civilizacijski dolg, ki ga imamo do palestinskega naroda," pravi Golob. "Potrditev v parlamentu bi morala biti samo formalna, prepričan sem, da bodo vse stranke zmogle to presojo in se zavedle zgodovinskega trenutka," pravi Golob. A to se ne bo uredničilo, v NSi so že napovedali, da se bodo pri odločanju vzdržali, prvak SDS Janez Janša pa je napovedal, da bodo poslanci SDS glasovali proti.

Vlada je v obrazložitvi parlamentu zapisala, da Slovenija tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta OZN vseskozi opozarja na nevzdržnost trenutne situacije zaradi nerešenega palestinskega vprašanja ter na nevarnost resne eskalacije v regiji. "Slovenija si bo še naprej prizadevala za dosego miru in varnosti v širši regiji, kar je v njenem strateškem interesu, ter za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa," poudarjajo na vladi.

Na vladi menijo, da bo priznanje Palestine povečalo mednarodni pritisk na Izrael in Hamas, da se vrneta k pogajanjem za stalno premirje in izpustitev talcev. "To bi zaustavilo ubijanje civilistov, omogočilo dostavo humanitarne pomoči in razpravo o potrebnih korakih po koncu konflikta." Na vladni stavbi je zaplapolala palestinska zastava.

Levica: Ponosni smo!

V najmanjši koalicijski partnerici Levici so se za priznanje Palestine zavzemali vse od ustanovitve stranke. Danes so poudarili, da so ponosni, ker so del vlade, ki se je odločila za ta korak. Priznanje Palestine po navedbah Levice prihaja v najtežjem času za palestinsko ljudstvo. "Priznanje Palestine je tudi poziv Izraelu, naj preneha ubijati otroke, civiliste, naj preneha uničevati bolnišnice in šole ter mesta. Genocid je treba končati!"

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 34
  • LukaMB 22:27 30.maj 2024.

    Seveda ja Palestina, tisto glasovanje pri sramotni rezoluciji genocidne Nemčije in Rwande pa se bo vrnilo nazaj kot boomerang, potem bodo pa spet drugi krivi samo hlapci ne.

  • Toma 19:55 30.maj 2024.

    A so meje določili naši aritražni mojstri? Naj raje vprašajo Hrvate, oni že bolje vedo ;-)

  • sandi76 19:00 30.maj 2024.

    Ali se zavedamo, da Palestini vladajo Hamasovi teroristi in da se priznava dejanja, ki jih počnejo teroristi ??