Slovenija
15 ogledov

Vizjak napovedal vojno inflaciji

Andrej Vizjak BOBO Žurnal24 main
Vlada, delodajalci, sindikati in strokovna javnost bodo januarja družno stopili k reševanju problema inflacije, je napovedal minister Vizjak.

Ko gre za inflacijo, smo vsi v istem čolnu in vsi smo v skladu s svojimi pristojnostmi in močmi poklicani prispevati k rešitvi tega problema, sta se na današnjih pogovorih strinjala minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Zdenko Pavček, in se dogovorila o skupnem reševanju tega problema.

Ministrstvo želi zagotavljati stabilno makroekonomsko okolje, pri čemer je inflacija ključen element, je dejal Vizjak in izpostavil že sprejete protiinflacijske ukrepe vlade: znižanje trošarin pri vseh ključnih dejavnikih na minimalno evropsko dopustno raven, znižanje deficita prihajajočega proračuna, znižanje javne porabe v bruto domačem proizvodu. Po Vizjakovih besedah nepričakovan prirastek inflacije v drugi polovici leta niso povzročile višje cene, saj vlada izvaja izredno restriktiven načrt reguliranja cen.

Minister meni, da bi morali pri plačni politiki upoštevati posebnosti posameznih podjetij, podprl pa je tudi delitev dobička med zaposlene. Tako Vizjak kot Pavček sta napovedano splošno stavko delavcev označila za največjo grožnjo. Po Pavčkovih besedah se po eni strani trudijo s strokovnimi argumenti pokazati na možnosti dogovarjanja in toleranco obeh strani, po drugi strani pa širši javnosti dokazati, da vlada in delodajalci mislita resno. Pavček  želi, da bi delodajalci in sindikati sporazum o plačni politiki dosegli že januarja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.