Slovenija
27 ogledov

Višji davek za nakup stanovanj

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Z novim letom se bo zvišala stopnja davka na dodano vrednost (DDV) za nakup novih stanovanj na 20 odstotkov.

S 1. januarjem začne veljati novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki davek za nakup novih stanovanj zvišuje z 8,5 odstotka na 20 odstotkov. Razlog za spremembo je iztek obdobja, v katerem si je Slovenija izpogajala nižjo obdavčitev za stanovanja. Višji DDV bo veljal le za stanovanja, ki niso del socialne politike.

V sklop socialne politike sodijo vsa stanovanja z uporabno površino do 120 kvadratnih metrov ter vse enostanovanjske hiše z uporabno površino do 250 kvadratnih metrov. Kot je ob obravnavi zakona v DZ povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, se bo nižja stopnja DDV tudi po novem letu ohranila za približno 95 odstotkov vseh stanovanjskih objektov v Sloveniji.

DZ je novelo zakona o DDV sprejel oktobra, ko je v slovenski pravni red vnesel še nekatere druge evropske direktive s področja DDV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.