Slovenija
59038 ogledov

Velike novosti pri osebni izkaznici in potnem listu

slovenija 24.08.11, Vloga za prijavo zacasnega prebivalisca, upravna enota Ljubl
1/3
Anže Petkovšek
Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo predlog sprememb zakonov o osebni izkaznici in o potnih listinah.

Po novem razen izjemoma ne bo več mogoče predložiti fotografije v fizični obliki, ampak le številko fotografije iz sistema e-fotograf. Približno tretjina vlagateljev vloge za osebno izkaznico sicer še vedno prinese fotografijo v fizični obliki. Približno 60 odstotkov fotografij je bilo lani prevzetih prek e-fotografa (leta 2020 le petina), kakšna desetina pa je že v sistemu upravnih enot in jo je možno uporabiti tudi za izdelavo osebne izkaznice.

"V praksi beležimo primere, ko je posameznik pri pristojnem organu poskušal predložiti fotografijo druge, podobne osebe, ali pa je predložil prirejeno (morfirano) fotografijo. Če uradna oseba takšne manipulacije ne zazna, posameznik pridobi veljaven uradni identifikacijski dokument, ki ga je izda država Republika Slovenija, z vsemi zaščitnimi elementi," opozarjajo na ministrstvu.

Prevzem fotografij prek sistema e-fotograf naj bi bila učinkovite rešitev pred zlorabo fotografij, poleg tega pa naj bi prihranila čas, saj fotografij ob prevzemu vloge ne bi bilo treba več skenirati. "Slabost skeniranja je konverzija fotografije pred prenosom v uradno evidenco. Led osvetljava bistveno zmanjša tudi kvaliteto skena, saj so skenerji v osnovi namenjeni skeniranju dokumentov v črno-beli tehnologiji za arhive. Tudi skeniranje fotografije za uradno osebo pomeni porabo časa in podaljšuje postopek izdaje dokumenta," pojasnjujejo v gradivu.

Večina državljanov novo osebno izkaznico prevzame po pošti, lani je bilo takih kar 78 odstotkov, petina pa jo gre iskat na upravno enoto. V primerjavi z letom 2022 se je lani povečalo število tako imenovanih nujnih osebnih izkaznic, ki se jih prevzame na Upravni enoti Celje, več kot dva odstotka vseh oddanih vlog je bilo nujnih (leto prej le dober odstotek).

Izjema od tega pravila bo veljala v primerih, ko uradna oseba sprejema vlogo izven uradnih prostorov pristojnega organa, na primer v bolnišnici, domu starejših, v instituciji ali na domu, fotografija pa se naknadno prenese v evidenco osebnih izkaznic. "Izjema velja tudi v primerih, ko je vloga sicer vložena v uradnih prostorih organa, pa zaradi bolezni državljana, njegove invalidnosti ali zaradi drugih izjemnih okoliščin v konkretnem primeru fotografije ni bilo mogoče posredovati preko sistema e-fotograf (npr. novorojenčka zaradi bolezni ni bilo mogoče slikati pri fotografu). Izjema velja tudi za vloge v tujini, saj v tujini tudi ni mogoče zagotoviti tehničnih pogojev za fotografiranje državljana preko sistema e-fotograf," pojasnjujejo na ministrstvu. Enako kot za osebne izkaznice bo veljalo tudi za potne list. 

Neverjetni zapleti s podpisom

Ko oddate vlogo za osebno izkaznico, se tudi podpišete, a tudi s tem rutinskim opravilom so očitno težave. "Ker lastnoročni podpis v slovenski zakonodaji ni definiran, predlog zakona izrecno določa, da lastnoročni podpis ne sme izkazovati besed, simbolov ali drugih oznak, ki niso del njegovega osebnega imena," so zapisali na ministrstvu.

biometrična osebna izkaznica | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve Ministrstvo za notranje zadeve

"V letu 2021 je namreč porastel delež vlog za izdajo osebnih izkaznic (tudi potnih listin), kjer so se vlagatelji lastnoročno podpisovali z besedami in povedmi, ki niso bile del osebnega imena, npr. »A.R«, »vse pravice pridržane«, »Brez prejudice – UCC#-308« in podobno. V vseh primerih so bili v predhodno podanih vlogah lastnoročni podpisi strank evidentno drugačni in zapisani v obliki osebnega imena (ime in priimek), torej je v uradnih evidencah že obstajal drug oziroma drugače zabeležen podpis vlagatelja, zato je bilo očitno, da gre za dogovorjeno aktivnost večjega števila posameznikov v enakem obdobju, pred različnimi upravnimi enotami. Z namenom preprečevanja tovrstnih vlog in hitrega upravnega postopka, v katerem pristojni organ tovrstno vlogo zavrne, saj lastnoročni podpis ni istoveten z uradnimi identifikacijskimi podatki vlagatelja v uradnih evidencah, se s predlagano dopolnitvijo zakona izrecno določa, da lastnoročni podpis ne sme izkazovati besed ali simbolov, ki niso del osebnega imena," pojasnjujejo na ministrstvu.

Zakon o osebnem imenu izrecno določa, da je osebno ime sestavljeno iz imena in priimka, lastnoročni podpis vlagatelja pa bo tako po novem smel vsebovati le ime in priimek brez dodanih besed oziroma povedi ali simbolov ter drugih oznak.

Velika novost tudi za otroke do 12 leta

S spremembo zakona bi tudi mlajšim od 12 let omogočili, da osebno izkaznico uporabljajo kot zdravstveno kartico.

"Ker imajo številni otroci do dopolnjenega 12. leta zaradi prehajanja meje že biometrično osebno izkaznico, ki pa sicer ni elektronska, se s predlogom zakona omogoča uporaba osebne izkaznice v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja tudi za državljane do dopolnjenega 12. leta starosti, s čimer se omogoča hitrejša obravnava pri izvajalcih zdravstvenih storitev. Zaradi uporabe biometrične osebne izkaznice kot identifikacijskega dokumenta, ne bo več treba dodatno preverjati identitete zavarovane osebe. Hkrati bodo tudi ob morebitni pogrešitvi zdravstvene kartice, v sistemu zdravstvenega zavarovanja lahko izkazali identiteto," pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Poseg v format osebne izkaznice ni potreben, saj tudi pri otrocih do dopolnjenega 12. leta starosti ta vsebuje sicer prazen čip za shranjevanje podatkov, ki so fizično ločen od biometričnih podatkov.

Ali bodo lahko osebno izkaznico po uveljavitvi sprememb lahko uporabljali vsi, ki že imajo novo osebno izkaznico, ali le tisti, ki jim bo izdana kasneje, smo vprašali ministrstvo za notranje zadeve, a odgovora še nismo prejeli. 

Sprti starši ne bodo več uničili otrokovih počitnic

Kadar sta starša v sporu, bo mogoče osebno izkaznico izdati tudi brez soglasja obeh staršev, če bo to v otrokovo korist. 

"Namen zaščite otrokovih koristi v postopku izdaje osebnega dokumenta na zahtevo enega od staršev, v primeru, ko starša ne živita skupaj, otrok pa je zaupan v varstvo in vzgojo obema staršema, namreč ni dosežen, v kolikor iskanje soglasja drugega od staršev nesorazmerno ovira upravni postopek, izdaja osebne izkaznice pa je za otroka nujna (npr. otrok nima drugega uradnega identifikacijskega dokumenta s katerim bi lahko prehajal mejo, šola pa organizira izlet v tujino)," v gradivu predlaganih sprememb zakona pojasnjujejo na ministrstvu.

Upravna enota Linhartova | Avtor: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana Anže Petkovšek

Po osebno in potni list za vnuke tudi dedki in babice

Vlogo za izdajo osebne izkaznice in potni list bodo lahko oddali tudi dedki in babice, a le z notarsko overjenim pooblastilom.

"Ker se v praksi pogosto izpostavljajo vprašanja, ali lahko vlogo za izdajo osebne izkaznice otroku vloži eden od starih staršev, predlog zakona zaradi hitrega tempa življenja in časovnih omejitev pri poslovanju upravnih enot omogoča, da vlogo za izdajo osebne izkaznice za otroka oziroma državljana, ki ni poslovno sposoben, ob predložitvi notarsko overjenega pooblastila, ki izkazuje soglasje staršev oziroma drugega zakonitega zastopnika, vloži tudi pooblaščenec," predlagajo na ministrstvu za notranje zadeve.

Potni list | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc

Država bo povezala evidence s Pošto Slovenije, tako da upravnim enotam kot dokazilo o vročitvi osebne izkaznice ne bo več treba skenirati podpisanih vročilnic, prejemniku dokumenta pa ne bo treba več podpisovati papirnate vročilnice.  

V potnem listu po novem tudi poštna številka

"Z namenom povečanja uporabnosti potne listine v pravnem prometu, se k podatku o stalnem prebivališču na potni list zapišeta tudi pošta in poštna številka," napovedujejo na ministrstvu. V primeru pogrešitve, kraje ali izgube potne listine pa bo mogoče to sporočiti na državnem portala eUprava in ne bo treba več na upravno enoto.

Osebno izkaznico bo za vas lahko plačala država

Predlog zakona določa pravno podlago, da lahko ob izrednih dogodkih vlada z odlokom določi plačilo obrazca osebne izkaznice, če so bile osebne izkaznice poškodovane, uničene ali pogrešane v naravnih in drugih hujših nesrečah, ob epidemijah ali podobnih izrednih dogodkih.  Če je bila osebna izkaznica uničena v poplavah, plazovih ali drugih nesrečah bi lahko stroške zamenjave plačal proračun.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 11:32 04.julij 2024.

    Kar se dokumentov tiče upravne enote že danes za vsaj 70% zahtevkov dostopajo do fotografij preko e-fotografa...

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:18 04.julij 2024.

    kaj je že konec stavke?

  • Avatar lopov
    lopov 09:36 04.julij 2024.

    tam te slika in vnese dotografijo... naredite aplikacijo kot že ao svojo da se lahko sam slika in preko blutut prenese z telefona...