Slovenija
7581 ogledov

Zvečer nad naše kraje prihaja ciklon, dežja bo še več, v teh krajih največ

Poplave Kostanjevica Barbara Barbič
Do petkovega jutra lahko pričakujemo večje količine padavin, zaradi katerih bodo nekatere reke lahko še poplavljale. Razglašeno je oranžno opozorilo.

Naše kraje bo zvečer dosegel sredozemski ciklon, ki je trenutno še nad Tirenskim morjem. Okrepile se bodo tako padavine kot vetrovi. Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje je povedal, da padavine ne bodo tako močne kot včeraj. Pričakujemo lahko enakomeren, a vztrajen dež. "Najmočneje bo padalo popoldne, zvečer in v prvem delu noči. Proti jutru bodo padavine slabele," je napovedal. 

Tla so še od včerajšnjih padavin zelo namočena. Do jutri zjutraj bi lahko na območju med Gorenjsko, Notranjsko, osrednjo Slovenijo, Kočevsko in Dolenjsko padlo še vsaj 50 mm padavin, lokalno tudi od 80 do 100 mm. Posledično se bo še povečala vodnatost rek. 
Agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo zaradi velike količine padavin v osrednji in jugozahodni Sloveniji, na Primorskem pa zaradi burje. Ta bo na izpostavljenih legah predvsem v Vipavski dolini lahko presegla 120 km/h. 

Povečana je tudi nevarnost proženja zemeljskih plazov. 

Meja sneženja se bo predvidoma spustila proti 1300 metrov nadmorske višine. Nad 2000 metrov nadmorske višine bi lahko zapadlo tudi več kot četrt metra snega, je povedal Gregorčič in dodal, da bodo ponoči in jutri zjutraj razmere na Vršiču zelo verjetno zimske. 
V petek lahko še pričakujemo nekaj padavin, a se bodo razmere umirile. Tudi burja bo hitro oslabela. Sobota bo oblačna, a suha, v nedeljo pa bo dokaj sončno. 

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Dež | Avtor: A. Š. A. Š.

Krka lahko poplavlja obsežneje kot običajno

Reke v Posočju, na Gorenjskem in tudi ponekod na vzhodu države že upadajo. Še vedno pa naraščajo kraške reke, torej Ljubljanica in Krka s pritoki. "Slednja bo naraščala še vse do jutri popoldne. Pričakujemo, da bo Krka poplavljala na nekoliko bolj obsežnih območjih kot običajno. Jutri sredi dneva bo največji pretok Krke predvidoma okrog 340 do 350 kubičnih metrov na sekundo. Pri tem pretoku Krka povzroča težave na prometnicah med Novim mestom in izlivom Krke. Do težav lahko pride tudi v Krški vasi. Upamo, da so naše napovedi pravilne in da pretok ne bo presegel 350 kubičnih metrov na sekundo, kar bi pomenilo težave v Kostanjevici na Krki," je povedal hidrolog Janez Polajnar

Na področju pogostih poplav bo poplavljala tudi Ljubljanica na ljubljanskem barju. Krka naj bi se v svojo strugo vrnila v soboto, Kolpa, ki se že razliva na območju pogostih poplav, naj bi se začela umirjati v noči na petek. 

Prebivalci naj spremljajo okolico in podatke, ki so na voljo na straneh agencija za okolje. Upoštevajo naj navodila pripadnikov Civilne zaščite. Tisti, ki živijo tik ob Krki, naj poskrbijo za samozaščitne ukrepe. Vredne predmete in avtomobile naj umaknejo na višja območja. Polajnar je poudaril, da bo poplava napredovala počasi, tako da je še nekaj časa za izvedbo ukrepov. 

Kakšno bo vreme prihodnji teden?

V ponedeljek bo deloma sončno in še suho. Čez dan bo v zahodnih in osrednjih krajih oblačnost naraščala. Zapihal bo jugozahodnik. V ponedeljek zjutraj se bodo temperature po nižinah v notranjosti gibale od 3 do 7 °C, čez dan pa se bodo povzpele do okoli 20 °C. "V torek bo v zahodnih krajih že možen rahel dež. Padavine bodo v noči na sredo verjetno zajele vso Slovenijo. Pihal bo jugozahodnik ob morju jugo. Od četrtka do sobote bo več oblačnosti v zahodnih krajih, občasno bo še možen dež. Toplo bo," o tem, kaj lahko pričakujemo v naslednjem tednu, pravijo na agenciji za okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Nelaži 13:48 03.oktober 2024.

    NATO vaja Jadranski grom je končana zdaj imamo pri nas NATO vajo Zvezda Triglava. Ali ima to kako vezo z vremenskim vojskovanjem naj pa vsak ugiba kar sam.

  • bobubob 12:23 03.oktober 2024.

    Eh, prodane duše oziroma brezdušniki...stroka bi se morala truditi slediti znanosti in ne denarju. Kakorkoli že, tile 'meteorologi' ne bodo po količini judeževih novcev nikoli niti blizu tega, kar so si nagrabili doktorji v času kovidovanja. Pa če še tako ...prikaži večo sledijo 'jedrni odgovornosti' pri vzdrževanju enoumja med plebsom. Blokada? Če bi plebs poznal vzroke za tako 'vreme'....bi kaj hitro pričel kolesariti tudi pod današnjimi tiči ! In morda bi storil še kak korak naprej v čiščenju te greznice.