Slovenija
33879 ogledov

V soboto nas čaka ta vremenska nadloga

Vročinski val Profimedia
Po obdobju spremenljivega vremena lahko za vreme pričakujemo bolj umirjeno dogajanje, ki pa prinaša drugačne nadloge.

Na Agenciji RS za okolje pravijo, da bo na vreme pri nas danes še vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, ki se počasi pomika proti osrednjemu Balkanu. V zadnjih dneh smo izkusili dokaj spremenljivo vreme. "Včeraj in ponoči je ob nevihtah krajevno padlo precej dežja. Včeraj čez dan je več neviht prešlo Vrhniko, kjer je skupaj padlo 64 mm padavin. Podobna količina dežja je ponoči padla tudi na Letališču Cerklje ob Krki, kjer je meteorološka postaja zabeležila tudi močan sunek vetra 80 km/h! Obilneje je deževalo tudi na Pohorju, na Svetih Treh kraljih je padlo 44 mm padavin, na Lisci 38 mm in v Celju 36 mm," povzemajo dogajanje.

Današnji dan bo še naprej prevladovalo spremenljivo vreme. Sredi dneva in popoldne se bodo pojavljale posamezne plohe in nevihte, "a bo dogajanje manj intenzivno, kot je bilo včeraj. Zvečer se bo razjasnilo".

Sledili bodo dnevi, ko bo prevladovalo sončno vreme. "V petek popoldne ni izključena kakšna ploha ali nevihta, ki bo verjetnejša v severovzhodni Sloveniji. Spet bo bolj vroče, najvišja temperatura bo okoli 30 °C," napovedujejo.

Jugozahodni veter, ki bo v soboto čez dan zapihal v višinah, bo nad naše kraje prinesel bolj vročo zračno maso. "Pri tleh bo veter šibak. Ob izrazitem izhlapevanju bo precej soparno. Najvišje temperature bodo od 30 do 34 °C," pričakovanja za sobotno dogajanje povzamejo na Arso.

"V nedeljo se bo tudi po nižinah okrepil jugozahodnik. V zahodni in v osrednji Sloveniji bo kakšno stopinjo manj vroče. Ob vetru bo občutno manj soparno," pravijo na Arsu. Pri Neurje.si pričakujejo, da bi temperature na vzhodu države lahko šle do 35 °C. e bodo temperature Od petka do ponedeljka bo živo srebro marsikje znova preseglo tridesetico. 

"Tokratni vročinski val bo kratek. Že v ponedeljek nas čaka osvežitev z dežjem in nevihtami. Tudi v nadaljevanju prihodnjega tedna ne kaže, da bi se vročina prav hitro vrnila," še dodajajo na agenciji za okolje.

oblaki nevihta | Avtor: Profimedia Profimedia

V ponedeljek bodo padavine z nevihtami predvidoma zajele vso Slovenijo in do torka zjutraj ponehale. V torek popoldne se bodo pojavljale posamezne plohe. V sredo bo spet deževalo, nato kaže na suho vreme do sobote. Popoldanske temperature bodo večinoma okoli 25 °C, topleje bo v soboto, piše Arso.

Morje se je v torek ob burji ohladilo na vsega 19 °C, sedaj pa ima že 24 °C. Blejsko jezero ima 22 °C, Bohinjsko jezero okoli 18 °C, kažejo podatki Arsa.

Na Hrvaškem opozarjajo prebivalce, da lahko ta konec tedna pričakujejo novo pošiljko saharskega peska. Najbolj vroč dan naj bi bil pri njih v nedeljo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.