Slovenija
239 ogledov

V Himalaji umrl še en Slovenec

Kaj točno je povzročilo nesrečo, za zdaj še ni znano. Žurnal24 main
Himalaja je spet zahtevala slovensko življenje. Pri sestopu z osemtisočaka Čo Oju se je smrtno ponesrečil alpinist Miha Valič.
 

Smrt Kozjeka v Himalaji

Avgusta je v steni 7273 metrov visokega Mustagh Towerja v Himalaji umrl slovenski alpinist Pavle Kozjek. Njegovega Kolega Dejana Miškoviča je reševalni ekipi, v kateri je bil tudi slovenski alpinist Tomaž Humar, uspelo rešiti.

Miha Valič je bil po poročanju nacionalne televizije TV Slovenija vodja manjše slovenske odprave, vrh gore Čo Oju v Himalaji pa je z alpinistom Tonetom Perhajem dosegel 3. oktobra. Nesreča se je po poročanju televizije zgodila med sestopom z gore oziroma med prvim in drugim baznim taborom. Perhaj se je vrnil v bazni tabor, kjer ga je čakal tretji član odprave Tomaž Repar . " Danes sva Tone in Miha osvojila vrh Cho Oya. Tomaž je obrnil med T1 in T2 zaradi vetra in osebnih razlogov. Začela sva iz T3, to noč bova spala na T2, jutri pa greva v dolino," je bil Mihov žal zadnji zapis na blogu na njegovi spletni strani.

Alpinisti so se na pot odpravili 27. avgusta, 9. oktobra pa bi se morali po načrtih vrniti v Slovenijo. Na pot odhajamo 27. avgusta, vrnemo pa se predvidoma 9. oktobra. Upamo na čim boljše vreme, dobre razmere in poolimpijsko umiritev razmer v Tibetu , " je zapisano na Valičevi spletni strani. Več pa si lahko preberete na www.mihavalic.net.

 

Čo Oju

je s svojimi 8201 metri šesta najvišja gora na svetu, ki leži v Himalaji, na meji med Tibetom in Nepalom. Od najvišje gore na svetu, Mount Everesta, jo loči 20 kilometrov. V tibetanščini pomeni ime gore Turkizna boginja.

V dežurni službi Ministrstva za zunanje zadeve so za zurnal24.si potrdili, da zaenkrat nimajo nobenih informacij o okoliščinah in vzrokih ponesrečenčeve smrti, pristojni pa o tem že poizvedujejo v Pekingu. Več bo tako znanega jutri zjutraj. 

Gorski vodnik in reševalec

Miha Valič je bil gorski vodnik in reševalec ter vodnik reševalnega psa. Bil je prvi človek, ki je v eni zimski sezoni (v 120 dneh) osvojil 82 evropskih štiritisočakov. Več iz njegove biografije si lahko preberete tukaj .

Že 21. žrtev Himalaje
Že od nekdaj so alpinisti iz vsega sveta odhajali v Himalajo z zavestjo, da lahko umrejo. Samo Slovencev je za celo četo. Valič je že 21. Slovenec, ki so ga v svoj objem za vedno ovile bele in mogočne himalajske roke. Leta 1977 je na pobočjih Hidden Peaka izginil 25-letni Drago Bregar . Med preostalimi alpinisti, ki jih je vzela Himalaja, sta tudi Jernej Zaplotnik - Nejc (v starosti 31 let je leta 1983 umrl v plazu pod Manaslujem) in Boštjan Kekec , ki je leta 1993 umrl na K2 (8611 m), kjer se je v začetku avgusta zgodila ena najhujših nesreč v gorah .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.