Slovenija
5633 ogledov

Ursula von der Leyen: "Marta Kos bo vodila ta resor!"

predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen EP
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Strasbourgu predstavila razrez nove Evropske komisije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je vodjem političnih skupin v Evropskem parlamentu komisarsko ekipo predstavila za zaprtimi vrati, nato pa predstavila javnosti. 

Marta Kos bo vodila resor širitve

Prioritete, ko bodo veljale v novi Evropski komisiji bodo predvsem konkurenčnost, razogljičenje, digitalizacija. Predsednica komisije predstavlja razdelitev resorjev in imena komisarjev in komisark, ki jih bodo prevzeli. Marta Kos bo vodila resor širitve, je sporočila predsednica komisije. Ključen del tega resorja tudi podpora Ukrajini pri obnovi, odgovorna pa bo tudi za vzhodno soseščino, med drugim za izboljšanje političnih in gospodarskih odnosov s Turčijo.  

"Prepričana sem, da se bo končalo dobro!"

Pri tem je von der Leynova povedala, da je vlada nominirala Marto Kos za komisarko, postopek pridobivanja neobvezujočega mnenja v parlamentu pa je še v teku. "Prepričana sem, da se bo proces v Sloveniji končal dobro in da bo lahko Evropski parlament prejel listo kandidatov, ki jo je odobril svet EU," je na vprašanje, ali še pričakuje zaplete v Sloveniji, odgovorila Von der Leyen. 

Von der Leyen je potrdila, da je odboru državnega zbora za zadeve EU posredovala pismo, ki ga je poslala premierju Robertu Golobu in v njem je izrazila pomisleke glede slovenskega prvotnega kandidata Tomaža Vesela. "Korespondenco smo poslali slovenskemu parlamentu, postopek je bil zelo transparenten," je dejala predsednica komisije. 

Poslanec SDS in predsednik odbora DZ za zadeve EU Franc Breznik je sporočil, da bo sejo odbora za evvropske zadeve ,na kateri bodo podali mnenje o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko iz Slovenije, sklical za sredo ob 18. uri.

Breznik zavlačeval s sklicem odbora

Slovenska vlada svoje kandidatke Marte Kos še ni uradno imenovala, ker poslanec SDS Franc Breznik do danes ni sklical seje odbora za evropske zadeve, na katerem bi se Kos predstavila, nato pa bi odbor o njeni kandidaturi glasoval. Mnenje poslancev za vlado ni zavezujoče, je pa predstavitev v parlamentu pogoj, da vlada lahko kandidatko uradno imenuje. Breznik je od vlade in Evropske komisije zahteval domnevno pismo, ki naj bi ga predsednica komisije posredovala predsedniku vlade Robertu Golobu in zahtevala zamenjavo Tomaža Vesela. Pismo mu de danes posredovala von der Leyen. Več o vsebini tukaj. 

Resor širitve je doslej vodil komisarski kandidat madžarske Oliver Varhelyi, ki naj bi zdaj postal komisar za zdravje in dobrobit živali. S tem resorjem Madžarska ne bo zadovoljna. Hrvaška bo s kandidatko Dubravko Šuica odgovorna za nov resor Sredozemlje.

Dan pred razglasitvijo komisije odstopil francoski kandidat

Von der Leyen naj bi sestavo nove Evropske komisije predstavila že minulo sredo, a je bila predstavitev prestavljena na danes. Za zamudo pa ni kriva le Slovenija, dogodki včerajšnji odstop francoskega kandidata Thierryja Bretona, tudi dosedanjega komisarja dokazuje, da je imela predsednica komisije poleg težav s Slovenijo bistveno večje težave pri sestavljanju komisije. Francoski predsednik Emmanuel Macron za novega kandidata že imenoval dosedanjega zunanjega ministra Stephana Sejourneja. Francoska zakonodaja ne predvideva zaslišanja v nacionalnem parlamentu. 

S tem pa niso potihnile obtožbe, da je Von der Leyen pritiskala in politično trgovala z nekaterimi državami, tako kot s Francijo, tudi s Slovenijo. "Z vsemi državami smo imeli intenzivna pogajanja. Gre za proces, pri katerem na začetku ne veš, kam bo pripeljal. Želja je veliko, 20 držav članic je želelo imeti vpliven gospodarski resor. Nimamo 20 gospodarskih resorjev. Da bi bilo življenje še težje, je treba upoštevati geografsko politično ravnotežje, ni bilo lahko vsega tega sestaviti," odgovarja von der Leyen. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 54
  • Bula 13:53 18.september 2024.

    Iskrena preportuka za https://ralinkdigital.com/ odradili mi vrhunski dizajn

  • Enzgg4 02:24 18.september 2024.

    Ptiča so tako ujeli na laži, da kar poka. Pokazal se je kot en velik lažnivi kljukec in od zdaj naprej mu ne verjamem več ene same stvari. In seveda mi ne pade na kraj pameti, da bi ga volil ...prikaži več na naslednjih volitvah. S tem je dokončno prestopil mejo.

  • Naklonsky 16:22 17.september 2024.

    Pismo fonder layerke: “Po skrbnem pregledu vašega predloga vam žal sporočam, da nisem v položaju, da bi predlagala gospoda Tomaža Vesela Svetu kot del seznama članov komisije. Zato vas vabim, da brez odlašanja predlagate drugega kandidata, da lahko postopek čim ...prikaži več hitreje nadaljujemo. Cenila bi, če vaš predlog prejmem najkasneje do torka, 10. septembra 2024.”