Slovenija
50695 ogledov

Upokojenci, tega januarja ne pričakujte

upokojenci
1/2
Saša Despot
Po trenutno dostopnih podatkih bi bila uskladitev pokojnin prihodnje leto 4,8-odstotna, delne uskladitve prihodnje leto januarja ne bo.

Uskladitev pokojnin se po zakonu opravi vsako leto februarja s poračunom za januar, odvisna je od rasti plač in inflacije. "Pokojnine se uskladijo za 60 % rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar–december preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 % povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem," je določeno v zakonu.

Do zdaj so znani podatki za inflacijo od januarja do septembra, v primerjavi z letom prej je v tem obdobju znašala 2,2 odstotka, kar pomeni, da bi k dvigu pokojnin, če bi bil to končni podatek za celotno leto, prispevala 0,88 odstotne točke.

Pri plačah imamo trenutno še manj podatkov, le do avgusta. Od januarja do avgusta so plače v primerjavi z letom prej zrasle za 6,5 odstotka, kar bi v rasti pokojnin prispevalo 3,9 odstotne točke. Kot kaže, bodo precej več k zvišanju pokojnin letos prinesle plače kot inflacija.

Prav podatki o plačah so glavni razlog, da se uskladitev pokojnin izvede šele februarja, saj se plače za december izplačajo šele januarja.

Upokojenci, tega januarja ne pričakujte

Letos je bila januarja na podlagi še nedokončnih podatkov izvedena delna uskladitev, ki pa letos ni predvidena, pravijo na ministrstvu za finance.

"V januarju 2024 je bila izvedena delna uskladitev pokojnin v višini 8,2 %, kar je določeno v Zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2024 in 2025 (ZIPRS2425). Nato je februarja 2024 sledila redna uskladitev pokojnin na podlagi rasti povprečnih bruto plač in življenjskih stroškov za preteklo leto, pri čemer je bil februarja izveden tudi poračun za januar, tako da so prejemniki dobili razliko med delno in redno uskladitvijo (redna uskladitev 8,8 %). Za leto 2025 delna uskladitev pokojnin ni predlagana," so nam odgovorili.

Tako se vračamo k redni uskladitvi februarja s poračunom za januar, kot jo določa zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, saj se je "inflacija umirila in se bodo posledično pokojnine usklajevale v skladu z zakonsko določenimi merili", pravijo na ministrstvu.

Zimskega dodatka letos ne bo

Prav tako letos ne bo zimskega dodatka, ki je bil izplačan lani pred koncem leta. "Kar zadeva zimski dodatek, za leto 2024 ni predviden, medtem ko je bil lani uveden kot posebna začasna pomoč, da bi se upokojencem omililo višje življenjske stroške. Uvedba pravice do zimskega dodatka je bila posledica draginje in je sodila med ukrepe, sprejete za njeno blažitev.  Glede na to, da so ukrepi za draginjo izčrpani, tudi zimski dodatek ni predviden," so pojasnili.

Zimski letni dodatek je bil lani nova pravica in se je 20. decembra izplačal v višini 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letu 2023. Znašal je od 58 evrov do 182 evrov in bil izplačan vsem, ki so bili v decembru upravičeni do izplačila pokojnine oziroma nadomestila iz invalidskega zavarovanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 47
  • Levokrilo99 23:07 26.oktober 2024.

    Minimalna pokojnina za 40 let d.dobe bi morala biti vsaj 900 evrov.!

  • Soljatar 16:29 26.oktober 2024.

    važn da si je golobarska ničvredna, brezdelna in smrdljiva golazen plače dvigla za 70 %...

  • Marjetica7 13:49 26.oktober 2024.

    Do takrat tudi te vlade ne bo več 😏