Slovenija
2220 ogledov

Umrl je medved Mitko z Nanosa, ministrstvo napovedalo ukrepanje

Medved Mitko AniMa - Animals Matter
Pretekli teden je veterinar zaradi slabega zdravstvenega stanja izvedel evtanazijo medveda Mitka na Turistični kmetiji Abram, so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor. Novica jih je presenetila, zato bodo imenovali strokovno komisijo, ki bo pregledala izvedene postopke in preučila ukrepe za boljše bivalne pogoje medvedov v ujetništvu.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu, je bil medved Mitko eden od zadnjih štirih medvedov, za katere so pristojne institucije izdale dovoljenje za bivanje v ujetništvu do njihove smrti, in sicer med letoma 2004 in 2006. Pozneje je bila uveljavljena nova uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, ki zadrževanja osebkov, odvzetih iz narave, ne dovoljuje več.

Na ministrstvu za naravne vire so informacijo o evtanaziji Mitka zaradi slabega zdravstvenega stanja prejeli danes, novica pa jih je presenetila. "Po informacijah Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bil razlog napredovano srčno popuščanje, ob posegu pa je bil prisoten tudi veterinarski inšpektor. Obvestilo nas je presenetilo, saj je veterinarska inšpekcija ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano doslej poročala, da je zdravstveno stanje medvedov dobro," so zapisali.

Prizadevali si bodo za ustreznejšo ureditev bivanja medvedov v ujetništvu

Ker želijo ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo, bodo imenovali posebno strokovno komisijo, ki bo v skladu s pristojnostmi pregledala izvedene inšpekcijske postopke ter pripravila poročilo o ustreznosti izvedenih aktivnosti in predlaganih ukrepih za učinkovito izvajanje zakonodaje na področju zagotavljanja ustreznih bivalnih razmer ter oskrbe živali prostoživečih vrst v ujetništvu.

Na ministrstvu so poudarili, da so v zadnjih mesecih, po nastopu mandata aktualnega ministra Jožeta Novaka in pozivu mednarodne nevladne organizacije Štiri tačke - ta je opozarjala na domnevno neprimerne pogoje in slabo veterinarsko oskrbo medvedov v ujetništvu -, okrepili aktivnosti na tem področju. Zatrdili so, da si prizadevajo za ustreznejšo ureditev bivanja medvedov v ujetništvu, po potrebi, če bivalni pogoji ali veterinarska oskrba živali ne bi bili ustrezni, pa bi podprli tudi njihove preselitve.

Zadrževanje prostoživečih živalskih vrst v ujetništvu sicer nadzirata tako Inšpektorat za naravne vire in prostor kot uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri_ 22:15 23.september 2024.

    Upam, da bo našel svobodo v večnih medvedjih loviščih!

  • atamama 20:40 23.september 2024.

    Nekaj mi ni jasno. Ministrstvo bo ukrepalo takoj. Kako hudiča pa imajo prioritete. Kaj pokol ovc ni prioriteta. Ali je medved bolj čuteč od ovce, telice ali krave? Nekaj mentalno bolnega se dogaja na tem področju, kajne?

  • Pierre 19:10 23.september 2024.

    Medo naj hlača v naravi!!