Slovenija
14 ogledov

Türk: naš razvojni model se je izčrpal

Danilo Türk. Benjamin Kovač
Vojaško zmago v vojni za Slovenijo in tudi končni uspeh, ki ga slavimo danes, je zagotovila enotnost vse delov obrambnih sil in vse civilne družbe, je na slovesnosti ob 20. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije poudaril predsednik republike Danilo Türk.

Predsednik republike Danilo Türk je tudi posvaril, naj celote osamosvojitvenih prispevkov ne razgrajujemo. Kot je na današnji slovesnosti na koprskem stadionu Bonifika spomnil predsednik, je 25. oktober 1991, ko je Slovenijo iz koprskega pristanišča zapustil še zadnji vojak jugoslovanske armade, izjemen dan, ki je "neizbrisno zaznamoval podobo o Sloveniji in o naši sposobnosti premagati vse ovire in zagotoviti popolno oblast naše države na našem ozemlju".

"To je bil velik trenutek, čas polne zagotovitve efektivne oblasti naše suverene države, brez tuje vojaške sile, brez tuje vojaške navzočnosti ali mednarodnega posredovanja," je nadaljeval Türk.
Ob tem je spomnil na zgodovinske mejnike, od vloge generala Maistra v bojih za severno mejo ob koncu prve svetovne vojne, prek Tigra in Osvobodilne fronte do ustanovitve Teritorialne obrambe in njene reorganizacije leta 1990.

Kučan v Kopru, ne pri Jankoviću

Obenem se je predsednik dotaknil aktualne krize in ocenil, da se je naš razvojni model, ki ga je zaznamovalo stremljenje k vključitvi v evro-atlantske integracije, izčrpal. Odgovorov na vprašanja o tem, kako bomo v prihodnje uravnavali družbene odnose ter kakšna bo gospodarska in socialna struktura naše države, ne more dati samo politika, pač pa tudi civilna družba.

Več tisoč zbranih je uvodoma nagovoril tudi koprski župan Boris Popovič.

Slovesnosti, ki jo skupaj z Združenjem Sever ter Zvezo veteranov vojne za Slovenijo pripravljata ministrstvi za notranje zadeve in za obrambo, so se poleg Türka udeležili še predsednik DZ Ljubo Germič, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, Aleš Zalar v funkciji notranjega ministra, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, generalni direktor policije Janko Goršek in nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Komentarjev 6
  • gec 17:06 23.oktober 2011.

    KAKŠEN AKIVIST PA JE BIL JANŠA TAKRAT,RAZEN TEGA DA JE ŠTEL GOTOVINO OD OROŽJA?

  • gec 17:05 23.oktober 2011.

    DEJ PRIVAT SPIZDI NA KOSOVO ŠIPTARJEM RITO LIZAT,POČASI SI ŽE VSE MEJE ZDRAVEGA OKUSA PRESEGEL..

  • gec 17:04 23.oktober 2011.

    A TO TI JE JANŠA POVEDAL,ON KI JE L.88 VODIL V JAJCU ZASEDANJE????????????