Slovenija
499 ogledov

Tragedija v porodnišnici

Lucija Šikovec Ušaj Suzana Kos
Usodna odločitev. Ginekolog porodnišnice vztrajal pri naravnem porodu.

Ta tožba naj bo tudi v opomin zdravstvu, da rutina pri delu in zanemarjanje individualne obravnave pacienta lahko povzročita hude osebne tragedije, kot je ta, ki se je zgodila družini iz Nove Gorice. V 30 letih svoje prakse še nisem doživela, da bi v sodni dvorani vladala takšna tišina,” je včeraj po pričanju staršev otroka s celebralno paralizo povedala odvetnica Lucija Šikovec Ušaj.

Družina se je odločila, da od postojnske porodnišnice terja odškodnino po porodu, ki se je žalostno končal marca leta 2006. Zadeva se na koprskem sodišču vleče, saj je bilo včerajšnje nadaljevanje obravnave sklicano šele po enem letu. Dobrih 378 tisoč evrov zahtevajo zaradi strokovne napake in neizpolnjene pojasnilne dolžnosti.

Carski rez stane

“Ker imam preozko medenico in sem tudi prvega otroka rodila s carskim rezom, saj ga niso mogli izvleči niti s pomočjo vakuuma, mi je osebna ginekologinja napisala napotnico za porod s carskim rezom; v porodnišnici sem se dogovorila za sestanek, na katerem se bomo dogovorili o operaciji, a sem dobila popadke 16 dni pred rokom. Ker se je tudi drugi porod odvijal podobno kot prvi in se otrok ni spustil kljub umetnim popadkom in močnim pritiskom sester na trebuh, je mož večkrat prosil zdravnika Roberta Likarja, naj vendarle prebere zapisnik prvega poroda in mi naredi carski rez, saj imam zanj napotnico. A odgovor je bil, da takšna operacija stane milijon (takratnih tolarjev, op.a.) in da jo bova plačala sama,” je povedala zdaj 40-letna I. T. J., mama dveh mladoletnih otrok.

Po nekaj urah popadkov in vztrajanja pri naravnem porodu, češ da statistika kaže, da 70 odstotkov žensk, ki prvič rodijo s carskim rezom, v drugo porodijo brez njega, ji je počila maternica. Bruhala je in izgubila zavest, nato pa so jo urgentno odpeljali v operacijsko sobo. Dojenčka, ki je utrpel “dihalno stisko”, so z rešilnim avtomobilom takoj odpeljali v UKC Ljubljana, videla pa ga je po šestih dneh. Tam je za njegovo stanje izvedela takole: “Zdravnik me je vprašal, če imam že kakšnega otroka ter če je normalen in brca žogo. Ko sem odgovorila pritrdilno, pa je sledilo: 'To je dobro, ker ta otrok ne bo nikoli.'”

Komentarjev 29
  • trajkovski.a.traikula 14:35 09.april 2014.

    Že tako komaj da prenesem zdraviško vzvišenost, aroganco, nedotakljivost in koruptivnost in ko bi mi zdravnik takole ferdirbal otroka s katerim bom trpel celo življenje bi svetu pokazal kako zelo dotakljivi so. Ne vem zakaj pobirajo masten denar, odirajo zdravstveni ...prikaži več sistem delajo napake ki stanejo življenja in zato ne odgovarjajo....Zavedam se da sodni sistem nebi umiril moje žalosti in srda v takšnem primeru. Mislim da bi osebka kot je likar razmazal po steni.

  • jst1 08:34 11.december 2012.

    Dr. Likar je tudi meni bil prijeten kot človek. Vendar ima očitno zelo rad naravne porode.

  • privat 22:59 08.december 2012.

    in zakaj pa nebi delal napak..? Sej mu noben nič ne more!! Mogoče pa pozna še kakega našega politika in bo posledično dobil še boljši posel?? Ja vse skupaj ni nič resnega!! Zato je nuja udeležiti se protestov proti korupciji ...prikaži veči in drugem in takem kriminalu!!