Slovenija
7749 ogledov

Znano, koliko naj bi znašal energetski vavčer

elektrika, položnice Boštjan Tacol
Znano je, kakšen naj bi bil predlog pomoči tistim, ki so se zaradi visokih stroškov ogrevanja znašli v težavah.

Vlada je že konec lanskega leta napovedala uvedbo energetskega bona oziroma vavčerja. Zdaj naj bi na pristojnem ministrstvu pripravili predlog, ki pa ga mora potrditi še vlada. 

Predlog ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca je, kot razkriva POP TV, da bi okoli 150 tisoč državljanov iz socialno ranljivih skupin prejelo energetski vavčer v višini 140 evrov. Portal N1info.si medtem navaja, da naj bi bili vavčerji izdani v višini med 100 in 150 evrov, namenjeni pa naj bi bili 140 tisoč Slovencem. Kdo vse bo upravičen do energetskega vavčerja, še ni znano. 

Neuradno naj bi na ministrstvu predvideli tudi nižanje nekaterih prispevkov, ki so na položnicah za električno energijo. Položnice naj bi bile nižje za 14 evrov, poroča POP TV. Omenjenega znižanja naj bi bili deležni vsi. Ukrep naj bi bil, piše N1info.si, podoben tistemu iz marca 2020, ko na položnicah za elektriko ni bilo prispevka OVE+SPTE in omrežnine za obračunsko moč. Ob tem je treba spomniti, da je agencija RS za energijo je z novim letom zvišala omrežnino. 

Še naprej ostaja odprto vprašanje pomoči gospodarstvu. "Od petkovega sestanka predstavnikov GZS in gospodarstva z državnimi sekretarji MzI, MFRT in MF glede reševanja problematike alarmantne rasti energentov smo pričakovali veliko več," je v ponedeljek dejala izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal. "Pričakujemo čimprejšnje nadaljevanje pogovorov s predlogi konkretnih ukrepov za blaženje posledic bikovske rasti energentov." 

Cene v nebo

Gospodinjstva in podjetja se v zadnjem obdobju soočajo z izjemnim porastom cen ogrevanja. Povprečno gospodinjstvo v bloku, ki je priključeno na daljinski sistem oskrbe s toploto za ogrevanje in toplo sanitarno vodo je lani plačalo 40 odstotkov več kot predlani v enakem času, ugotavlja Agencija za energijo RS.

Dodatno so podražitve prizadele stanovalce v večstanovanjskih stavbah. Ogrevanje jim bodo računali po pogojih poslovnega, ne gospodinjskega odjema. Ministrstvo za infrastrukturo je to odločitev "požegnalo". Več o tem v članku Stanovalce pričakalo neprijetno sporočilo: Za ogrevanje kar trikrat več

Nekatere občine so občanom priskočile na pomoč s subvencioniranjem določenega zneksa. V Mariboru so mestni svetniki podprli 30-odstotno subvencijo variabilnega dela cene ogrevanja za november in december za gospodinjstva

položnice Nov dvig cen Pod streho Višje položnice za Ljubljančane

Po podatkih Agencije za energijo, ki vsak mesec objavlja cene toplote v devetih izbranih občinah, se je cena ogrevanja iz toplovoda januarja v povprečju znižala za skoraj šest odstotkov. V šestih opazovanih občinah se cene ogrevanja januarja niso spremenile, v dveh pa so se celo povišale. Več o tem v članku Padec cene ogrevanja kar za četrtino

Gospodarstvo opozarja na alarmantne razmere

Januarska anketa, ki jo je GZS izvedla med 148 podjetji, je pokazala, da je zgolj 43 odstotkov podjetij za letos v celoti opravilo zakup elektrike, 21 odstotkov pa tudi plina. Deset odstotkov podjetij za leto 2022 ni zakupilo nič električne energije, kar 51 odstotkov tudi nobene enote zemeljskega plina.

Stroški za energijo so v letu 2021 glede na 2020 podjetjem porasli za blizu 18 odstotkov, pravijo na GZS. Ocenjeni stroški za energijo v letu 2022 pa naj bi za skoraj 128 odstotkov presegli stroške energije v letu 2021. Skoraj polovica podjetij opozarja, da je njihov dolgoročni obstoj ogrožen. Podjetja poročajo, da so vse svoje notranje rezerve že izčrpala, ukinjajo izmene, podaljšujejo dopuste, odlagajo nenujno proizvodnjo, da bi svoje delo naredili bolj ekonomsko opravičljivo.

"Cena električne energije je za proizvodna podjetja življenjskega pomena ter pomemben gradnik konkurenčnosti. Zato je na ravni države treba poskrbeti za stabilno oskrbo z električno energijo in za razumno ceno. V nasprotnem primeru gospodarske rasti ne bo in konec sanj o pričakovani visoki dodani vrednosti," opozarja Vesna Nahtigal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1