Slovenija
9389 ogledov

Tako dramatičnega trenutka v slovenski volilni zgodovini še ni bilo

evropske volitve
1/2
Saša Despot
Boj med SD in SLS do zadnjega preštetega glasu.

Za zadnji slovenski sedež v Evropskem parlamentu sta se praktično do zadnjega preštetega glasu bojevali SD in SLS. Šele okrog enih zjutraj je bilo približno jasno, ali bo šel v Bruselj Matjaž Nemec ali Peter Gregorčič.

Kratko je potegnila SLS, čeprav ji je po polovici preštetih glasov kazalo bolje, a le za pičlih 18 glasov. Gregorčič je bil sicer zelo zadržan, ko je bilo treba komentirati rezultate po polovici preštetih glasov. Izkazalo se je, da je bila previdnost na mestu.

Med kapljanjem glasovnic v Državno volilno komisijo se je razmerje med strankama še nekajkrat spremenilo, tudi v prid SLS, v nekem trenutku je bilo razlike le osem glasov, a tehtnica se je proti koncu štetja, ko so v Državno volilno komisijo prispeli glasovi iz večjih mest, vendarle prevesila v korist SD in razmerje moči se ni več spreminjalo, SD pa je nato po številu glasov prehitela celo NSi. 

evropske volitve | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Počakali bomo do uradnih rezultatov, glede na trende pa smo v SD lahko vendarle zadovoljni, saj gre Matjaž Nemec v Evropski parlament," je povedal predsednik SD Matjaž Han in poudaril, da je bila njihova kampanja skromna, a zelo močna: "Je pa treba priznati, da je koalicija doživela poraz. Težko je reči, da smo lahko zadovoljni. Glede na državnozborske volitve smo rezultat popravili, do naslednjih volitev pa ga moramo še izboljšati. Če dobijo tri koalicijske stranke samo tri poslance od devetih, je to slab rezultat. Jaz sem pač realen."

Matjaž Han | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 16
  • sokol7 15:12 10.junij 2024.

    Gregorčič naj ta svoj dober politični kapital vnovči za naslednje volitve. Zmeren politik sredine je nekaj kar potrebuje Slovenija.

  • Avatar Leon
    Leon 10:40 10.junij 2024.

    Tako dramatičnega trenutka v slovenski volilni zgodovini še ni bilo.....aja ,kaj je bilo ?

  • sandi76 09:28 10.junij 2024.

    Evropa zavija v desno. Ali je to mogoče povezano z obstoječo migrantsko politiko ?