Slovenija
55416 ogledov

Tak bo zadnji teden aprila, to sledi po prvomajskih

sonce po nevihti Profimedia
Zadnji teden meseca aprila bo postregel s spremenljivim vremenom. Kaj lahko pričakujemo?

"Letošnji april bo po lanskem septembru hladnejši od dolgoletnega povprečja, to je sedaj že jasno. Ostaja še zadnji teden, ki pa bo po pričakovanjih prinesel spet občasno več spremenljivega vremena. Zgodilo se bo natanko to, kar sem omenjal v zadnjih zapisih. Spremenljivost med prvomajskimi prazniki in še zadnji vdor arktične zračne mase proti jugu ob slovesu polarnega vrtinca. Tja do srede bo padlo med 5-40 mm dežja," v srednjeročni napovedi pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si

V četrtek in petek bo nad nami prehodno območje visokega zračnega pritiska, ki bo ob koncu tedna hitro oslabelo. Od sobote dalje bo na vreme pri nas vplivala atlantska motnja. Pričakujemo lahko spremenljivo vreme. "To ne pomeni, da bo cel dan deževalo, vmes bodo tudi obdobja sončnega vremena. Če bo v petek še pihal jugozahodni veter, bodo od sobote naprej in čez prvomajske praznike pihali bolj sveži severni do severovzhodni vetrovi, na Primorskem šibka do zmerna burja. Po trenutnih izračunih je videti največjo spremenljivost v nedeljo, ko bodo popoldne nastajale krajevne padavine, deloma plohe in nevihte," napovedujejo. 

sončno vreme zelena jasa v gozdu | Avtor: Profimedia Profimedia

Po prvomajskih praznikih bo nad našimi kraji izrazit zahodni zračni tok, kar pomeni toplejše, a ne suho vreme. Naše kraje bodo pogosto prehajale atlantske motnje. Za zdaj pa kaže, da bomo tudi po 10. maju imeli hladnejše faze, "zato maj zaenkrat ne izgleda kot izrazito topel mesec"


Kaj nas čaka od ponedeljka do petka?

"Ponoči se bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije pojavljale krajevne plohe. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju se bo krepil jugo. Jutranje temperature bodo od 7 do 14 °C," pravijo na agenciji za okolje. "V ponedeljek bo oblačno, padavine se bodo čez dan od zahoda razširile nad vso Slovenijo. Predvsem na vzhodu bodo vmes tudi posamezne nevihte. Popoldne bo zapihal severni veter. Popoldanske temperature bodo od 8 do 15 °C."

V noči na torek bo dež nato ponehal. Od zahoda se bo predhodno zjasnilo. V torek bo po nižinah sprva megla ali nizka oblačnost, čez dan bo sprejemljivo s krajevnimi padavinami, deloma plohami. 

Sledili bodo trije dnevi, ko bo prevladovalo suho vreme. Po petku pa se bo verjetnost za padavine spet nekoliko povečala. "V četrtek in petek bodo jutranje temperature še med 0 in 5, ostale dni pa med 5 in 10 °C. Čez dan bo vse dni okoli 20 °C," pravijo na agenciji.

dezurni@styria-media.si  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.