Slovenija
64 ogledov

Stražani zvonijo po toči

Kjer so nekoč proizvajali opeko, zdaj zbirajo in predelujejo tudi nevarne odpadk Žurnal24 main
Dovoljenja. Ekosistemi: Straža bi se v postopke lahko vključila, pa se ni.

Ob delovna mesta. Zaradi OPPN. Novi občinski podrobni prostorski načrt za gospodarsko cono Zalog, ki dovoljuje le zbiranje in predelavo nenevarnih odpadkov, bo, kot pravijo v ONM Energiji, za zaposlene pomenil popolno izgubo delovnih mest in podjetju povzročil poslovno škodo.

 

Okoljevarstvena dovoljenja za podjetji Ekosistemi in ONM Energija, ki v nekdanji Opekarni Zalog zbirata in predelujeta odpadke, so, kot priznavajo na Agenciji RS za okolje (Arso), v vednost namesto Občini Straža poslali Mestni občini Novo mesto.

Na Arsu so, kot pravijo, zato z Občine Straža prejeli vlogo za obnovo postopka, a so jo s sklepom zavrgli, prav tako je njihovo pritožbo na drugi stopnji zavrglo tudi ministrstvo za okolje in prostor.
Na tej lokaciji so ekološka vprašanja pomembnejša od 15 delovnih mest.
Franc Plut, občinski svetnik Očbine Straža

 

Niso se vključili
Kopije dovoljenj smo dobili šele letos, med pripravami na javno razgrnitev občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za gospodarsko cono Zalog,” pove Alojz Knafelj, župan Občine Straža.

Občina Straža bi se lahko, kot pravi Tomislav Kovačič, direktor podjetja Ekosistemi, vključila v postopek izdaje dovoljenja, ko je ministrstvo za okolje obvestilo javnost, da vodi postopek izdaje tega dovoljenja. “Občina Straža dovoljenju tedaj sploh ni nasprotovala, zdaj pa je sprejela drugačno politično odločitev, katere breme pa bosta nosili naši podjetji,” konča Kovačič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.