Slovenija
602 ogledov

Število nezakonitih prehodov meje večje kot lani

begunci Saša Despot
Število nezakonitih prehodov meje je večje od primerljivega lanskega obdobja, vendar pa Slovenija ostaja tranzitna država, pravi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes sestal s predstavniki Združenja mestnih občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenja občin Slovenije ter z njimi spregovoril o nezakonitih migracijah. Poklukar je dejal, da policija razmere obvladuje in je letos prijela že več kot 300 tihotapcev, so sporočili z ministrstva.

Poklukar je uvodoma predstavil trenutno migracijsko sliko v Sloveniji ter prizadevanja na EU in mednarodni ravni za zajezitev nezakonitih migracij. Število nezakonitih prehodov meje je večje od primerljivega lanskega obdobja, vendar pa Slovenija ostaja tranzitna država, so njegove besede v sporočilu povzeli na ministrstvu.

Migracijske razmere so stabilne, prav tako trenutne azilne kapacitete na Viču, Kotnikovi, v Logatcu in Postojni niso prenapolnjene, so še zapisali na ministrstvu.

V zaključni fazi vzpostavitev registracijskega centra

Predstavnikom združenja občin je Poklukar povedal, da je v zaključni fazi vzpostavitev registracijskega centra, ki bo za potrebe dela policije s tujci deloval na območju nekdanjega mejnega prehoda Obrežje. Dotaknili so se ograje na meji s Hrvaško, ki se odstranjuje skladno s koalicijsko zavezo.

Na sestanku, ki se ga je udeležila tudi direktorica Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj, je poudaril tudi, da ministrstvo pripravlja novelo zakona o tujcih, s katero uvaja dovoljenje za digitalne nomade, prav tako pa nadaljujejo z odpravo administrativnih ovir na tem področju.

Minister je predstavnikom občin zagotovil, da bomo na ministrstvu glede te teme tudi v prihodnje vodili odprt in konstruktiven dialog.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Nelaži 15:53 03.julij 2024.

    ti fantje, ki nezakonito prehajajo meje so po večini vojaki plačani preko Sorošove fondacije. Ko bo prišel njihov čas bodo šli v akcijo pri nas ali kje drugje v EU. Morda se kateri od njih že borijo tudi v Ukrajini na fronti.

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 18:58 02.julij 2024.

    Srečo imamo, da je Slovenija revna država in migranti gredo dalje.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:34 02.julij 2024.

    Evropa naj jih neha gostiti pa bo tega hitro manj. Toliko delovne sile manjka, naj se vsakemu, ki prestopi mejo v roko porine kram in lopato, da bo si bo za svoje bivanje moral zaslužiti in da ne bodo mladeniči ...prikaži več na višku svoje moči samo postopali in mislili na bedarije, pa bo teh prestopov zagotovo manj.