Slovenija
47832 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v drugi polovici julija

mestni utrip Saša Despot
Nevihtni sistem, ki nas je nepričakovano dosegel, je omilil hudo vročino. A po prehodu jutrišnje fronte nas že v soboto čaka otoplitev.

"Jutranji dež je presenetil marsikoga. Tudi sam nisem pričakoval da lahko tale nevihtni sistem, ki se je začel v Franciji preživi tako veliko območje in pride vse do nas. V naslednjih urah do jutrišnjega prihoda vremenske fronte bo takih sistemov še kar nekaj. Zato kakšne visoke temperature, ki so bile napovedane za danes, odpadejo," pojasnjujejo na portalu Ciklon.si. Kot smo poročali, je veter podiral drevesna, električne stebre in odkrival strehe. Do prekinitev dobave elektrike je prišlo na območjih Primorske, Notranjske in Dolenjske. 

Kot dodajajo na portalu Ciklon.si, se je nad območjem Alp razvil razmeroma močan jugozahodni stržen, ki bo oslabel šele jutri proti večeru, ko nas bo dosegla vremenska fronta.

Zatem se bo nad nami v soboto spet okrepil afriški anticiklon. "Italijani že pišejo o možnosti 50 °C, saj bi temperatura na jugu Italije ponekod dosegla 30 °C na 1500 metrih. Jutranji glavni zagon evropskega modela je bistveno hladnejši, saj ima manjše vrednosti geopotencialnih višin," poudarjajo in dodajajo, da tokratni vročinski val ne bo dosegel kakšnih rekordnih vrednosti.

Se pa bo, napovedujejo, po vsej verjetnosti ponovila zgodba s tega tedna. Tudi v naslednjem tednu bomo namreč "v precej živahnem zahodnem do jugozahodnem zračnem toku", kar pomeni, da bo prav vsak dan možnost za krajevne nevihte in burno vremensko dogajanje. Vročina v notranjosti pa bo s četrtkom, 20. julija, počasi popustila.

"V zadnji julijski dekadi bo vreme še naprej dinamično, subtropski anticiklon ne bo poseben izrazit," še pravijo, kar pomeni, da do prvih dni v avgustu kakšne hude vročine ne bo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:16 13.julij 2023.

    Vročina sredi julija,pa saj ne moreš verjet

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:22 12.julij 2023.

    Ha ha srednjeročna napoved. Še od zvečer do jutra ne zadanete. Včeraj kričali da o danesi najbolj vroč dan letos pa je že zjutraj zalivalo kleti in hiše.