Slovenija
162330 ogledov

Srednjeročna napoved: Najhuje bo v torek, nato pa ...

mestni utrip Saša Despot
V torek možne močnejše nevihte.

"Vreme gre po napovedih, zadnja julijska dekada prinaša bolj sveže vreme. Ravno na prehodu v zadnjo dekado nas je prešla vremenska fronta in za njo imamo že nekaj dni normalne temperature brez vročine," pišejo vremenoslovci portala Ciklon.si v srednjeročni napovedi. Kot dodajajo, je nad Sredozemljem še vedno vroč afriški zrak, ki se spet dviga proti nam - jutri popoldne se bo na jugu na 1500 metrih nadmorske višine segrelo tja do 22 °C.

"Vremenska fronta valovi nad Zahodno Evropo in bo v noči na torek in v torek vplivala na vreme pri nas. Za razliko od zadnjih poslabšanj bo hladnejši zrak segel bistveno južneje globoko na južno stran Alp in bo ohladitev občutnejša," pojasnjujejo.

Meja med vročim in hladnejšim zrakom bo torej postavljena južneje, zato bo glavnina padavin v torek padla verjetno nad severnim delom Jadranskega morja, napovedujejo - ponekod bo v nekaj urah padlo čez 100 milimetrov padavin. "Ker bo v višinah spet pihal razmeroma močan zahodni veter, bodo nastajale močnejše nevihte, zato spremljajte opozorila v naslednjih dneh," svetujejo.

Ohladitev bo občutnejša, v sredo bo najhladnejši dan v naslednjem tednu, ko bo dež zajel tudi južni del Jadranskega morja. "Pri nas pa se bo vremenska slika počasi izboljševala, padavine bodo postopno ponehale, zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Zato bodo temperature v notranjosti do prijetnih 25 °C, le na Primorskem bo nekoliko topleje," pravijo na portalu Ciklon.si..

Kaj sledi?

V drugi polovici tedna bo v višinah veter spet postopno obračal iz severozahodne v zahodno smer, postopno bo topleje, vendar do konca naslednjega tedna brez vročine, napovedujejo: "Lahko bomo padli pod vpliv višinske doline s hladnejšim zrakom, kar bi pomenilo, da bi imeli spremenljivo vreme ob koncu naslednjega tedna."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:21 24.julij 2023.

    Dokaj normalno vreme,takšno je bilo včasih