Izdelani iz kvašenega testa, ocvrti v olju, polnjeni z nadevom, po navadi z marelično marmelado, to so pustni krofi. Celoten postopek priprave, od testa do končnega izdelka, traja tri ure, kar vključuje deset minut mešanja, dvajset minut oblikovanja ter vzhajanja in cvrtja, ki traja dve uri in 30 minut, smo med drugim slišali med nedavnim obiskom pekarne.
Pa veste, zakaj jih jemo ravno za pusta? O tem, zakaj so krofi tako značilna pustna jed in od kod izhajajo, smo se pogovarjali z etnologinjo in predavateljico na Višji šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled Božo Grafenauer.

Prve krofe dunajske kuhinje naj bi pripravljala kuharica Cecilija Krapf. Po njej so se krofi prvotno imenovali Cilli Kugeln (Cilkine kroglice), pozneje pa Krapfen (krapi). Etimološka razlaga pa začetek krofov postavlja v veliko starejši čas. Beseda krapfo je v stari visoki nemščini pomenila kljuko, kavelj ali krempelj in je ponazarjala obliko ocvrtega testa. Prvi "krofi" so bili nepravilnih oblik z izrastki, ki so spominjali na kremplje.
Zato jih v Sloveniji jemo v glavnem za pusta

Pustne jedi so zato nasitne, mastne npr. sveže ali prekajeno svinjsko meso, svinjska glava, svinjska pečenka, klobase, zelje, repa, ocvirkova potica (špehovka), krofi, flancati, miške … - pustni čas sovpada tudi z zadnjimi kolinami pred pomladjo. Zaradi bogato obloženih miz in veseljačenja je bil pustni čas tudi čas porok. O tem priča slovenski pregovor: Ob pustu so zrele neveste, ob postu pa preste!


Verjetno pa so pri nas še vedno najbolj poznani trojanski krofi, ki jih množično izdelujejo od 60 let 20. stoletja dalje.
vanda.levstik@styria-media.si
Pust je čas, ko se konča zima in je treba pojesti vso mast in se potem postiti 40 dni, da se telo očisti vsega, kar niste porabili čez zimo. Postu se sodobno reče prekinitveni post, ko se je samo enkrat… ...prikaži več na dan v roku nekaj ur, ostali čas nič. Ker te stare modrosti nihče ne spoštuje, imamo nabiranje masti po žilah in potem infarkte. Vse religije poznajo tako obliko posta.
Same nebuloze. Krof je krapf in ga je naredila kuharica na dunajskem gradu. Pisala se je Krapf.