Slovenija
1801 ogledov

"Sodelavec širi laži o meni, kako lahko pravno ukrepam?"

pisarna zaposleni sodelavci Profimedia
Eden od zaposlenih neprestano širi neresnice o sodelavcih. Nekateri smo bili zaradi tega že na zagovoru pri direktorici. Ali je možno zoper tako osebo pravno ukrepati?

Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

"Imamo sodelavca, ki želi svojo nesposobnost kompenzirati s tem, da se stalno prilizuje direktorici in o nekaterih zaposlenih kar naprej širi neresnice. Tako je recimo sodelavca obtožil, da spolno nadleguje kolegico, mene pa, da želim prikrito škodovati podjetju, češ da zaupne informacije sporočam konkurenci. Vse to seveda ne drži, sam imam glede vsega skupaj čisto vest in vem, da mi pravno nič ne more, me pa čedalje bolj jezi, da lahko nekdo takole nekaznovano trosi izmišljotine. Prav tako me je direktorica že klicala na zagovor in me zasliševala glede omenjenih očitkov. Zato me zanima, ali lahko zoper tako osebo pravno ukrepamo? Hvala.

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Glede podobnih dilem, ki jih imajo tudi drugi ljudje, običajno odgovorim, da je škodoželjna opravljanja najbolje ignorirati, saj lahko ta v nasprotnem primeru pridobijo "pravico do obstoja". S tem ko človek sploh reagira na očitne neresnice, se o teh neresnicah začne razpravljati, čeprav si tega sploh ne zaslužijo. 

No, v vašem primeru je situacija nekoliko drugačna, saj vam zaradi sodelavčevih opravljanj že nastaja določena škoda, ki se kaže v naraščajočem nezaupanju direktorice do vas in še nekaterih kolegov. Čeprav sodelavec ne bo mogel ničesar dokazati, pa je zasejal seme dvoma v vas (in sodelavce), kar je za vas vsaj neprijetno. 

Glede na to vam svetujem, da zoper sodelavca vsi, ki ste deležni neupravičenega opravljanja, vložite odškodninski zahtevek zaradi povzročene škode  izgube ugleda in dobrega imena in duševnih bolečin. 

Ravnanje sodelavca prav tako vsebuje vse znake kaznivega dejanja obrekovanja. Kdor namreč o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Če pa je to dejanje storjeno v kvalificirani obliki, se pravi, če je tisto, kar se neresnično trdi ali raznaša, take narave, da ima hude posledice za oškodovanca, pa se lahko storilec kaznuje celo z zaporom do dveh let.

Pregon zaradi kaznivega dejanja obrekovanja se sicer začne na zasebno tožbo. To pomeni, da boste morali sami preganjati storilca teh kaznivih dejanj, sami boste nosili tudi breme dokazovanja  Zasebno tožbo je treba vložiti v roku treh mesecev od dneva, ko ste izvedeli za kaznivo dejanje in storilca, plačati pa morate tudi sodno takso. 

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:46 20.oktober 2024.

    Zvabi ga naj v sobo s kamerami,potem pa to objavi na netu

  • Avatar karjola
    karjola 08:23 20.oktober 2024.

    HAHA! sprevrženo do konca. Mi smo v šparu imeli eno telefonistko ki je njene napake naprtila sodelavcem, dokler ni skladiščniku dvignilo pokrov in ji popravil dentiero

  • Avatar Leon
    Leon 08:06 20.oktober 2024.

    Dragi moj Boštjan J. Turk vaše pojasnilo in napotek ne velja za osebe s političnim pedigrejem saj bi drugače polovica poslancev sedela na zatožni klopi. Za plebs pa pomeni zapravljanje denarja za odvetnike . Kje živite ?