Slovenija
29 ogledov

Slovenci se razumemo s sosedi

Slovenci smo po izsledkih zadnje raziskave v dobrih sosedskih odnosih. (Foto: Sh Žurnal24 main
Slovenci smo po izsledkih zadnje raziskave sodeč v dobrih sosedskih odnosih. 60 odstotkov se jih še nikoli ni sprlo s sosedom, če pa je že prišlo do kreganja, je bil glavni vzrok obrekovanje.

V obširni raziskavi, ki je bila izvedena prek internetnega panela Marketagent.com, je sodelovalo 523 aktivnih uporabnikov interneta, starih med 20 in 59 let. Rezultati so pokazali, da se večina Slovencev dobro oziroma zelo dobro razume s svojimi sosedi.

Skoraj 60 odstotkov Slovencev se še nikoli ni sporeklo s sosedom. V prid dobrim sosedskim odnosom govori tudi podatek, da kar 58 odstotkov svoje sosede pozna po imenu, 38 odstotkov pa jih pozna delno. Pričakovano so rezultati pokazali, da prebivalci manjših krajev s svojimi sosedi preživljajo veliko več časa kot tisti, ki živijo v mestih. Najpogostejši način preživljanja časa s sosedi je piknik oziroma kuhanje. Tovrstnega druženja se poslužuje 58 odstotkov vprašanih. 53 odstotkov se jih druži ob obisku lokala ali restavracije, 40 odstotkov pa ob skupnih aktivnostih z otroki.

Jabolko spora ponavadi obrekovanje
Zanimiv je podatek, da se je 40 odstotkov anketiranih s svojimi sosedi že večkrat sporeklo. Podatki kažejo, da je v manjših krajih več sporov kot v večjih mestih. 38 odstotkov Ljubljančanov pravi, da se je že sprlo s svojimi sosedi, v krajih z manj kot 500 prebivalci pa je se je odstotek prebivalcev, ki so se že sprli s svojim sosedom, ustavil pri 52. Najpogostejši razlog za spore med sosedi so govorice oziroma obrekovanja, sledi povzročanje hrupa, zanemarljivi pa niso niti spori glede meje ali ograje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.