Slovenija
6551 ogledov

Prešiček zaenkrat ostaja minister

Dejan Prešiček Saša Despot
Židan v bran Prešičku, vendar končno odločitev prepušča Šarcu.

"Minister Dejan Prešiček je naredil napako, minister Dejan Prešiček je omogočil, da so devetkrat instrument z ministrstva peljali na njegov konservatorij. To je napaka. Zaradi te napake jih mora dobiti po prstih, mora dobiti opomin," je na današnji novinarski konferenci po zadnjih dogodkih na ministrstvu za kulturo, dejal predsednik SD Dejan Židan, ki se je sestal z ministrom Prešičkom. 

Odločil bo Šarec

Stranka SD danes Prešičku ni predlagala, da odstopi z ministrske funkcije. "Če bo predsednik vlade ocenil, da je to taka napaka, da mora zapustiti tudi ministrsko mesto, bo minister Prešiček tako tudi naredil in stranka bo spoštovala odločitev predsednika vlade," dodaja Židan.

Minister za kulturo Dejan Prešiček se je našel pod plazom očitkov, da je zaradi mobinga, ki ga je dopuščal na ministrstvu in ga tudi sam aktivno izvajal, soodgovoren za smrt sodelavca T. B., ki si je vzel življenje. 

ministrstvo za kulturo Šarec hoče pojasnila Slovenija Šarec Prešička poziva k razjasnitvi razmer na ministrstvu za kulturo

Obtožbe o mobingu zavrača

Predsednik SD Židan je do zaključkov glede Prešičkove odgovornosti prišel na podlagi poročila, ki ga je moral minister pripraviti za premiera Šarca. Minister naj bi Židanu tudi zatrdil, da se njegovi otroci niso vozili s službenim avtomobilom, razen enkrat, ko se je otrok z njim peljal Maribor, priznal pa je, da je šoferja nekajkrat prosil, da mu pelje instrument na konservatorij. Očitke o šikaniranju pa je Prešiček zavrnil. 

Židan po poti Bratuškove

Židan je pri odločitvi, da usodo svojega ministra prepusti predsedniku vlade torej ravnal tako, kot je ravnala Alenka Bratušek, predsednica SAB glede ministra Marka Bandellija, ki se je moral zagovarjati zaradi neprimerne komunikacije z županskim kandidatom. Šarec je nato od Bandellija zahteval, da odstopi.  

Marko Bandelli Odstop Slovenija Šarec Bandelliju: Takoj odstopi!

Obtožbe o mobingu na prejšnjem delovnem mestu

Odnos do zaposlenih naj bi bil sporen že na Prešičkovem prejšnjem delovnem mestu. Zaposleni na Konservatoriju za glasbo in balet so se na sindikat Glosa pritožili, da njihov ravnatelj nima "moralnih zavor, ki bi jih do svojih sodelavcev moral imeti" in da uporablja neprimerne izraze in žaljivke.
"V času, ko je bil direktor tega zavoda, je bila podana le ena prijava za mobing. Verjetno ta podatek tudi kaj pove," pravi Židan. Prijava se je izkazala za neupravičeno, dodajajo v SD. 

Židan upa, da bo Prešiček zdržal

Poleg tega, da je v zasebne namene uporabljal službeni avtomobil, Prešičku nekateri zaposleni na ministrstvu očitajo, da je sodelavce šikaniral in pogosto grdo žalil. Židan ocenjuje, da gre za neposredni napad na ministrovo integriteto ter zato poudarja nujnost, da se razkrijejo vse podrobnosti in ozadja ter da se primerno tudi ukrepa.
 "Nedopustno pa je, da se na podlagi trditev, ki so od nekod privlečene, človek križa," poudarja Židan. "Trditve, ki jim minister osporava, ne morejo biti razlog, da se iz njega dela najslabšega človeka v Sloveniji," pravi Židan in dodaja: "Upam, da bo zdržal dogajanje, tudi njegovi družinski člani, ki so predmet tega napada."

Koalicija: Gre za resne obtožbe

"Če vse drži, kar je prišlo v javnost, potem za takšnega ministra v vladi ni več prostora," meni predsednik koalicijske partnerice DeSUS Karl Erjavec. Tudi v SMC po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča ocenjujejo, da so očitki ministru precej hudi. Zorčič upa, da bo minister Šarcu znal pojasniti, kaj se je dogajalo in kateri od očitkov držijo. Spomnil je, da so na delu tudi organi pregona. "Če bodo odgovori zadovoljivi, bomo razumeli, da minister ostane. Če ne, pa bomo glede na očitke tudi razumeli, da mora oditi," je po poročanju STA dejal Zorčič. 

Policija medtem še preverja razloge za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja na ministrstvu za kulturo. Če bodo razlogi za sum dejanja potrjeni, bodo začeli predkazenski postopek ter o zadevi obveščali pristojno državno tožilstvo, vendar preverjanje najverjetneje ne bo zaključeno pred prihodnjim tednom, pravijo na PU Ljubljana. 

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca menijo, da se mora zadeva čim prej razjasniti. "Mobing in šikaniranje na delovnem mestu sta absolutno nesprejemljiva. Če gre za takšen primer, je odgovornost predsednika vlade, da ukrepa," je dejal Vatovec in ocenil, da so obtožbe resne.

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa prevažanje družinskih članov v službenem avtomobilu ni nič spornega oziroma je tisti, ki meni, da je to zloraba, "navaden socialistični tepec". Tudi očitki glede mobinga se mu zdijo nesmiselni.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 41
  • loco 14:32 24.januar 2019.

    Velik špetir v parlamentarni pisarni SD. Matjaž Han zahteva opravičilo mag. Dejana Židana njegovemu svaku ministru Prešičku ker ga je imenoval prašiček. Če se to ne bo zgodilo bo Han prestopil k poslancem Jelinčičeve stranke.

  • Avatar erof
    erof 13:10 24.januar 2019.

    Vsi poslanci avte uporabljajo brezveze za bederije ... dali bo mu za bencin kot delavcu avto pa vozi svoj ali teraj bicikl tvoja stvar ... počasi še bomo helikopter nabavili če bo kateri zamujal na sejo ...

  • slovenski97 10:39 24.januar 2019.

    Ni druge! Ker Prešičku slabo kaže, bo treba naturščika Matjaža Hana, vplivnega funkcionarja iz SD, najbolj načelne, poštene, socialne, moralne, etične in ne vem kakšne stranke še, vprašati, če ima še kakega mrzlega svaka, ki bi lahko bil začasno minister za kulturo.