Slovenija
51127 ogledov

Še en odpoklic zaradi zelo nevarne in strupene snovi

Nakupovalni voziček Profimedia
S trgovskih polic umikajo izdelek, ki je potencialno zelo nevaren zdravju.

Odpoklic | Avtor:
Podjetje BD Company je iz prodaje umaknilo HealthyCo eko arašidov namaz (350g) švedskega dobavitelja First Class Brands of Sweden zaradi ugotovljene presežene mejne vrednosti aflatoksina B1.

EAN oznaka izdelka je 7350021421852, lot številka 1001, rok uporabe pa 31. januar 2022.

Podjetje kupce poziva, da izdelka ne uživajo in naj ga vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške, za dodatne informacije pa se lahko obrnejo na elektronski naslov info@bd-co.si.

Zelo strupen, tudi rakotvoren

Aflatoksini se, na svojih straneh opozarja NIJZ, največkrat pojavljajo v živilih kot so zemeljski oreščki, drevesni oreščki (npr. pistacije, lešniki in orehi), koruza, riž, fige in drugo suho sadje, začimbe, surova rastlinska olja, kakavova zrna in so posledica onesnaženja s plesnimi pred ali po nabiranju.

V naravi plesni proizvajajo različne vrste aflatoksinov. Najpogostejši v živilih je aflatoksin B1, ki je tudi eden izmed najbolj močnih genotoksičnih in rakotvornih aflatoksinov. 

Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit, ki lahko reagira z beljakovinami in deoksiribonukleinsko kislino (DNK) in poškoduje oziroma uniči jetrne celice. So genotoksični (lahko poškodujejo genetski material) in rakotvorni, verjetno povzročajo tudi razvojno in imunotoksičnost. 

Poleg vnosa z zaužitjem hrane so tveganja za zdravje povečana tudi pri dotiku s kožo in vdihavanju onesnaženega zraka pri delu s plesnimi okuženo hrano in krmo. Enkratni oziroma kratek čas trajajoči visoki odmerki povzročajo akutne (kratkotrajne) zastrupitve z aflatoksini, dolgo časa trajajoči nizki odmerki pa povzročajo kronične (dolgotrajne) zastrupitve.

Oddelek z zamrznjeno hrano v trgovini Nevarno Zdravje Odpoklic zamrznjenega izdelka: Če imate te simptome, pojdite do zdravnika!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Jerry_Palomo 11:33 25.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 18:22 24.september 2021.

    Hofer ?