Slovenija
25 ogledov

Še brez zategovanja

MOL bo letos med projekti največ – 18,8 milijona evrov – namenila za Športni par Žurnal24 main
Varčevalni ukrepi. MOL zaposluje, poziv vlade, naj sledi njenim ukrepom glede stroškov de-la, pa še proučuje.

MOL, prostorski načrt, grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mestna občina Ljubljana (MOL) razpisuje osem uradniških delovnih mest – svetovalcev. "V vseh primerih gre za nadomestne zaposlitve nekaterih, ki jim je prenehalo delovno razmerje," pravijo na MOL. Kot smo pisali, iščejo tudi osem redarjev, "ker odhajajo in ker se je povečal obseg dela".

Vlada je za organe državne uprave sprejela ukrepe za znižanje stroškov dela in pozvala občine, naj ukrepom sledijo. Tako naj – razen izjemoma – ne bi sklepale avtorskih in podjemnih pogodb s svojimi zaposlenimi, letos ne bi smele preseči lani porabljenih sredstev za plače, zmanjšanih za tri odstotke, število zaposlenih pa naj bi zmanjšale za odstotek na leto.

Občine so samostojne

"Ukrepe še proučujemo in se bomo do njih opredelili v naslednjih dneh," pravijo na MOL in dodajajo, da načeloma priporočilom vlade sledijo. Z morebitno prepovedjo zaposlovanja v javnem sektorju, o kateri se je govorilo, niso seznanjeni. Pri zaposlovanju so lokalne skupnosti avtonomne, pravijo, "razen če ne bo sprejet poseben zakon". Na ministrstvu za finance so potrdili, da so občine samostojne in bodo same odločile, kako bodo ukrepale, bodo pa "s podatki dokazale, koliko bodo ta navodila realizirale".

Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo, o "pozivu" vlade pravi, gre za odraz lokalne samouprave; vlada občin ne more prisiliti v varčevanje, ima pa druge možnosti – lahko jih na primer manj financira. Sicer pa meni, da bi “celotna javna uprava, torej državna in občinske, morala postopoma zmanjševati število zaposlenih”. Če je to državi po letu 2005 razmeroma uspevalo, dodaja, to za občine ne velja.

Svetovalne pogodbe

Razvojni minister Mitja Gaspari je sredi junija ocenil, da bi v vladi lahko veliko prihranili s prekinitvijo svetovalnih pogodb z zunanjimi izvajalci (njihova skupna vrednost je 12 milijonov evrov). Virant pravi, da "ne sme biti govora o milijonih, ampak nekaj deset tisoč evrih na leto". Tudi občine bi pri tem morale biti skromne, dodaja. Koliko pogodb ima ljubljanska mestna uprava, je navedeno v tabeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.