Piran. "Načeloma se gostinci ne odzovejo dezinsekciji," povzema Alen Radojkovič, član uprave piranskega javnega podjetja Okolje, ki je avgusta s pomočjo strokovnjakov za to področje v občini vnovič zatiralo ščurke v sistemu javne kanalizacije.
"Najučinkoviteje bi bilo, če bi se vsi (tudi gostinci ali lastniki hiš in stanovanj, ki imajo te težave) ob istem času udeležili odstranjevanja teh živali, ampak tega ne naredijo," dodaja.
Zaradi dela nimajo časa
Predstavniki koprskega oddelka Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor so dezinsekcijo v začetku tedna opravljali tudi v hotelu Kempinski Palace. "Tam jo izvajajo redno in preventivno. Res pa je, da se v nekaterih lokalih v kraju na poziv k dezinsekciji, ki bi jo opravili na celotnem območju hkrati, saj je tako najučinkovitejša, ne odzovejo. Razlog je najverjetneje, da v sezoni za to nimajo časa, saj delajo brez enodnevnega premora. Preden pridemo v lokale in hotele, morajo namreč v njih počistiti kuhinje, umakniti hrano, pokriti posodo ... V Kempinskem smo delali štiri ure dopoldan, nato pa še od 18. ure do pol enih zjutraj," razlaga Andrej Kržičnik z zavoda.
Ne pomenijo umazanije
“Naš kraj ni sicer nič drugačen od preostalih mest v Evropi, kar pomeni, da se v lokalih, posameznih objektih ... pač nahaja več vrst glodalcev," poudarja Radojkovič. Ščurki v lokalu sicer običajno ne pomenijo nujno tudi umazanije. O dezinsekciji jaškov obvestijo tudi gasilce, saj jih ljudje pogosto pokličejo, ker mislijo, da v jaških gori.
Zamislit se bo treba, ko bakul ne bo več.
naj pride inšpekcija na "KRUH KOPER" ...ščurkov kolikor hočeš..pa ne samo pri njih....tudi v vseh stavbah okoli...ampak nobeden se ni vprašal, kako poteka dezinfekcija???? verjetno si ne morejo nekateri, da bi lokale ali stavbe zaprli za 24 ur ali več?!