Sedemnajst izolskih gostincev bo od jutri do prihodnje srede ponujalo sveže ulovljene sardone. Za svežo ponudbo bodo poskrbeli ribiči, ki sodelujejo v okviru akcije Zjutraj v morju, opoldne na krožniku, so zagotovili na predstavitvi pobude na izolski občini. Gostince, ki promovirajo avtohtone specialitete, je mogoče prepoznati po posebni nalepki na vhodu z napisom "Kilometer nič, sveže in blizu".
Vloženi so specialiteta
Lastnik družinskega ribiškega podjetja in ribarnice Fabio Steffe je povedal, da so prejšnjo noč ribiči ulovili kar tono rib, med njimi največ sardel, a tudi precej sardonov. Gostinka Elizabeta Pušpan pa je skupaj z dijaki izolske gostinske šole predstavila vlaganje sardonov v sol. "Sveži sardon, pravilno vložen v sol, je po šestih mesecih okusna sladko-slana specialiteta. Po njenih besedah ga tako pripravljenega številni imenujejo morski pršut. Vložene sardone bodo ponudili oktobra ob izolskem prazniku, ko bodo zreli za pokušino.