Slovenija
2703 ogledov

Lenart: "S puško ne moreš jesti!" Sajovic: "Lačen pa ne moreš držati puške"

Borut Sajovic
1/6
Anže Petkovšek
Sajovic je uspešno prestal zaslišanje na matičnem odboru DZ za obrambo. Z devetimi glasovi za in šestimi glasovi proti so člani odbora njegovo predstavitev načrtov za delo na resorju ocenili kot ustrezno.

Dosedanji vodja poslancev Svobode Borut Sajovic se je danes predstavil članom odbora DZ za obrambo. Ob zeleni luči poslancev bo na ministrski stolček sedel s kar nekaj političnimi izkušnjami, bil je že poslanec, pa tudi občinski svetnik in župan občine Tržič.

Sajovic je po izobrazbi sicer veterinar, več kot 20 let je opravljal terensko veterinarsko delo.

Kot je pojasnil na predstavitvi, se je z vojsko srečal že v času Jugoslavije, nato pa je v času slovenske osamosvojitve deloval v štabu Civilne zaščite.

Med ključnimi cilji svojega ministrovanja je izpostavil modernizacijo na področju opreme, pridobivanje novih kadrov ter krepitev področja zaščite in reševanja. "Ukrajina je blizu, med nami je le ena država," je spomnil in dodal, da so zato okrepitve Slovenske vojske pomembne.

Ob tem pa je poudaril, da je le "motiviran, izobražen, dobro opremljen in zaščiten vojak tisti, ki lahko ubrani našo domovino".

Franc Medic, poslanec NSi, se je med drugim pozanimal, ali lahko na obrambnem ministrstvu pod vodstvom Sajovica pričakujemo kakšne kadrovske menjave – po odhodu nekdanjega ministra Marjana Šarca v Evropski parlament je namreč državni sekretar Damir Črnčec ostal brez pomembnega zaveznika, čeprav ga je premier Robert Golob po Šarčevem odhodu znova imenoval na funkcijo.

"Nisem še minister," je odgovoril Sajovic, "a spoštujem in se zahvaljujem vsem tistim, ki so na ministrstvu v zadnjih dveh letih opravili garaško in učinkovito delo".

Ob tem se je posebej zahvalil tudi Črnčecu. "S takšnimi ljudmi si želim sodelovati tudi naprej," je bil jasen.

Pojasnil je, da bolj razmišlja o kadrovskih okrepitvah kot o menjavah, saj da je "izpraznjeno eno sekretarsko mesto in želim, da ga zasede oseba, ki ima veliko izkušenj, ugled, spoštovanje gasilcev, članov Civilne zaščite …".

Dvojna raba opreme - za vojake in Civilno zaščito

Opozicijske poslance je zanimalo tudi, kako bo Sajovic ob vseh napovedanih investicijah v Slovensko vojsko gladil nesoglasja s koalicijsko partnerko Levico, ki ima izrazito antimilitaristične nazore.

"Levica ostaja zvesta svojim besedam, obljubam, ki jih je dala svojim volivcem," je bil razumevajoč Sajovic. Pojasnil je, da bo skušal iskati kompromis z njimi z nabavo opreme za dvojno rabo – torej za področje Slovenske vojske ter za področje Civilne zaščite.

Hkrati pa bodo skušali izpolniti obljube, ki so jih dali zvezi Nato. "Zapisali smo, da bomo do leta 2030 dosegli vlaganja v višini dveh odstotkov BDP. Številne države so to že presegle. Držati moramo besedo."

Ob tem ga je poslanec SDS Jožef Lenart spomnil, da dvojna raba ni vselej mogoča, kot se je izkazalo tudi pri uporabi policijskega vodnega topa za gašenje požarov na Krasu. "S puško ne moreš jesti," je dejal. Sajovic je zatem odgovoril, da "lačen pa ne moreš držati puške" in da se je vodni top vseeno izkazal kot učinkovit za gašenje požara tik ob cesti.

Borut Sajovic | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Biti v službi domovine ne sme biti prisilna odločitev"

Sajovic je odgovarjal tudi na vprašanja, povezana z naborništvom. Kot je pojasnil, zakon že zdaj omogoča, da letno usposobijo pet tisoč ljudi.

Odločitev o obveznem služenju vojaškega roka pa po njegovih besedah ne sme biti sprejeta na ministrstvu, temveč se mora s tem strinjati predsednica države, vlada in državni zbor.

"V kratkem bomo izvedeli, kakšne so izkušnje s Hrvaške, Srbije, že nekaj drugih držav takšne sisteme ima," je dejal. Naborništvo ima po njegovih besedah nekaj pozitivnih vidikov, pa tudi nekaj izzivov, denimo davek, ki bi ga v primeru obveznega služenja SV plačalo gospodarstvo.

"Biti v službi domovine ne sme biti prisilna odločitev," je ocenil Sajovic in dodal, da je domovini možno služiti tudi na drugačne načine, ne le v vojski.

Sajovic je uspešno prestal zaslišanje na matičnem odboru DZ za obrambo. Z devetimi glasovi za in šestimi glasovi proti so člani odbora njegovo predstavitev načrtov za delo na resorju ocenili kot ustrezno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Soljatar 17:51 03.oktober 2024.

    če je ta klovn lahko minister, sem jaz lahko papež...

  • 4krogci 17:41 03.oktober 2024.

    Dokler je bil lahko Karel Erjavc ministr za obrambo pot taktirko JJ, pol zdej ce mamo na tem polozaju opico, bo se vedno vec koristi kot je blo prej!

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 17:36 03.oktober 2024.

    Lenart: "S puško ne moreš jesti!" Sajovic: "Lačen pa ne moreš držati puške"......Janša: Puške prodaš in denar zbašeš v lasten žep pa imaš za par rodov "za jesti"..